25. 3. 2013.

Evo zašto novac ne kupuje sreću


Kaže se da novac ne može da kupi sreću – i u slučaju ovih dobitnika lutrije, čini se da je ta uzrečica sasvim tačna.

Majkl Kerol

Dokaz da novac ne može kupiti pamet je Majkl Kerol koji je svojih 15 miliona dolara potrošio na automobile, drogu i prostitutke. U tihom gradiću sagradio je stazu za sudaranje automobila.

Danas je Kerol na socijalnoj pomoći.

Keli Rodžers

Maloletna Keli Rodžers bila je još u srednjoj školi kad je na lutriji dobila tri miliona dolara. Tada 16-godišnja Keli Rodžers nije čekala da je neko posavetuje kako će potrošiti svoje iznenadno bogatstvo – počela je da putuje i nekontrolisano troši novac.

Danas Keli Rodžers ima 22 godine i majka je dvoje dece s dva pokušaja samoubistva iza sebe, a sve što joj je ostalo od dobitka na lutriji su veštačke grudi.

Džon Mekginis

Iako 15 miliona dolara mnogima od nas zvuči kao novac koji je nemoguće potrošiti, Džon Mekginis uspeo je ne samo da spiska sve što je imao na automobile, prijatelje i putovanja, već se još i zadužio u banci za dodatnih tri miliona dolara.

Vivijan Nikolson

'Trošiću, trošiti i još malo trošiti', bio je odgovor na pitanje šta Vivijan Nikolson misli da napravi sa 225.000 dolara koje je dobila 1961. (danas bi to bilo oko 4.5 miliona dolara).

Vivijan Nikolson nije lagala. Sve što je imala potrošila je u sledećih desetak godina.

Iako je završila s malom penzijom, niko ne može da kaže da se Vivijan nije zabavljala – udavala se pet puta, živela kao kraljica i čak je uspela da natera vlasti na Malti da je deportuju.

Džek Vitaker

Ako ste mislili da je 15 miliona dolara svota koju retki mogu uludo potrošiti, sledeća priča zvučaće kao da je izmišljena. Džek Vitaker dobio je na lutriji 315 milliona dolara, od kojih mu je nakon poreza ostalo 115 miliona jer je nagradu uzeo odjednom umesto u ratama.

Iako je Vitaker počeo plemenito da troši svoj novac (u dobrotvorne svrhe), ubrzo se našao na istom putu kao i mnogi drugi iznenadni bogataši – u popis troškova su mu ušli piće i striptiz, a javnosti je uglavnom poznat po mnogim parnicama koje su pokrenute protiv njega i smrti u porodici vezane uz korišćenje droge.

Ken Proksmajer

Nisu svi ljudi rođeni da budu preduzetnici. Dokaz za to je Ken Proksmajer koji je dobio milion dolara na lutriji i s tim novcem je pokrenuo prodavnicu automobila. On i njegov brat propali su pet godina kasnije i proglasili bankrot.

Ken Proksmajer dobio je svoj stari posao koji je radio pre dobitka novca na lutriji.

Roda Tot

Samo su dve stvari sigurne u životu – smrt i porez. Roda Tot nije shvatila koliko je deo u vezi poreza vrlo ozbiljan.

Nakon što su ona i njen suprug dobili 13 miliona dolara na lutriji, nisu sačuvali ni centa za porez, već su sve potrošili. Rodin suprug je preminuo, a ona je završila u zatvoru dužna državi dve godine života i nešto više od milion dolara.

Evelin Adams

Šanse za dobitak na lutriji vrlo su male. Štaviše, statistički je verovatnije da će vas nešto usmrtiti dok idete po svoj dobitak nego da ćete imati dobitne brojeve. Međutim Evelin Adams pobedila je statistiku ne jednom, već dva puta.

Nakon što je u dve godine dobila ukupno nešto manje od pet i po miliona dolara, sav novac je potrošila na kockanje i ponovo se našla siromašna u svojoj kamp-kućici u kojoj živi.

Dženit Li

Dobro je biti dobar, ali ne i predobar. Dženit Li za razliku od većine prethodnih primera nije sebično trošila 18 miliona dolara koje je dobila na lutriji, već je donirala gde je stigla – od fakulteta do političkih kampanja.

Upravo to dobročinstvo je na kraju i dovelo do bankrota.

Vilijam "Bad" Post

Nakon dobitka od 16 miliona dolara 1988. Vilijam "Bad" Post trebalo je da ostatak života provede bezbrižno, ali je zapao u niz situacija koje su to sprečile.

Njegov brat pokušao je da unajmi nekoga da ubije njega i njegovu šestu ženu, stanodavka ga je prisilila da joj da jednu trećinu svog dobitka, kao i uterivači dugova na koje je čak pucao i tako zaradio zatvorsku kaznu.

Bivši milioner je 1996. prodao ostatak isplate svog dobitka na lutriji i tim novcem podmirio sve svoje dugove. Preminuo je 2006. živeći od invalidske penzije od 450 dolara mesečno.

U jednom intervjuu rekao je da je bio puno sretniji dok nije imao ništa.

Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар