21. 3. 2013.

Jaje u jajetu


Kokoška u kineskoj provinciji Guejdžou snela je gigantsko jaje, objavila je honkonška televizija. U jajetu su pronađena dva žumanca i još jedno manje jaje.

Vlasnica kokoške, gospođa Jang, pomislila je da će njena životinja umreti od veličine jajte koje je bilo teško preko 200 grama.

- Prvo džinovsko jaje pojavilo se pre tri nedelje i do sada smo imali četiri-pet ogromnih jaja - kazala je g-đa Jang za NTDTV, dodajući da misli kako je za ovu veličinu kriva ishrana kokoške bazirana samo na pirinču.

- Imam preko 80 godina i nikada u životu nisam videla ovolika jaja - kaže vlasnica ove superkoke.

I ranije je bilo slučajeva jajeta u jajetu. Daglas Rasel, stručnjak za ptice u Britanskom prirodnjačkom muzeju, kaže da je dvostruko jaje anomalija.

- Kada se jaje razvije i krene niz jajovod, može doći do niza nenormalnih kontrakcija koje mogu to razvijeno jaje da vrate uz jajovod. U tom slučaju stvori se drugo jaje koje ga okruži - kaže Rasel.

Predstavnik Ginisove knjige rekorda je 2010. rekao da je najveće kokošje jaje bilo teško 340 gr, imalo je 30 cm obima po dužini i 22 cm po širini. Snela ga je crna minorka na jednoj farmi u Lankaširu 1896. godine.

Najveće ptičje jaje na svetu snela je ženka noja u Švedskoj 2008. Bilo je teško 2,5 kilograma.


Izvor: Trojka

Нема коментара:

Постави коментар