7. 11. 2013.

Jeziva sahrana: Tela mrtvih Tibetanaca ostavljaju lešinarima


Ruski portal Photoshtab objavio je neverovatnu foto-reportažu koja se ne preporučuje osobama sa slabim srcem. Reč je o tradicionalnom obredu sahrane pod vedrim nebom “dža tor” koja se praktikuje u pojedinim delovima Tibeta.

Pogreb pod vedrim nebom praktikuje se u Tibetu jer ovaj narod veruje da u momentu smrti duša napušta telo, a čovek je u svim etapama svog života, pa i posle njega, dužan da bude koristan prirodi, u ovom slučaju kao hrana lešinarima.

Sahrana se sastoji u tome što se nakon smrti najpre telo pokojnika postavlja u sedeći položaj kako bi mu lama 24 sata čitao molitve iz tibetanske “Knjige mrtvih”. Tri dana posle smrti jedan od najbližih drugova pokojnika ima obavezu da telo svog druga otpremi na mesto gde će biti “sahranjen”.


Na Tibetu, po pisanju ovog portala, ima 1.100 mesta gde se vrši ceremonija sahrane pod vedrim nebom. Kako bi privukli lešinare u što većem broju, najpre telo noževima saseku, nakon čega ubrzo dolaze lešinari u ogromnom broju i komadaju telo pokojnika. Ljudi koji sprovode ritual u Tibetu se nazivaju “rogjapima”.

Oni čekaju dok lešinari ne pojedu svo meso sa tela pokojnika i ne ostanu samo kosti. Tu nije kraj ovog neverovatno bizarnog rituala.

Rogjapi tada prikupljaju ostale kosti i mrve ih čekićem kako bi ih ponovo pripremili za gozbu lešinarima.


Osim ovog vida “sahrane” u Tibetu, po navodima pomenutog portala, praktikuju se još dva vida sahranjivanja pokojnika, spaljivanje i bacanje u reku.


Izvor: Telegraf


Нема коментара:

Постави коментар