8. 10. 2014.

Ovako će ljudi spavati u svemirskim brodovima na putu za Mars


Najnovija studija NASA-e pokazuje najbolje rešenje za preskupe ekspedicije na Mars, metod kojim će se znatno smanjiti troškovi ovog poduhvata. Radi se o stavljanju astronauta u stanje “dubokog sna” sa ciljem da se smanje sve funkcije metabolizma. To stanje, inače poznatije kao stanje tromosti, nastupa i u slučajevima hipotermije,tj. promrzlina i smrzavanja.

- Protokoli za izazivanje terapijske hipotermije postoje u većini glavnih medicinskih centara, kako bi lekari duže održali u životu svoje pacijente, dok ne dobiju odgovarajući tretman i lečenje koje im je potrebno – rekao je Mark Šafer, inženjer vazdušno-kosmičkog prostora, koji iznosi i činjenicu da se ova metoda upotrebljava u praksi od 2003. godine, a u teoriji od 1990.godine.

- Mi nismo imali dosad potrebe da držimo nekog u dubokom snu duže od 7 dana. Ali za svrhe misije na Mars, moraćemo da pokušamo da stanje tromosti potraje od 90 do 180 dana, jer toliko traje ovo putovanje – dodao je Šafer.



Ovo otkriće će se izuzetno isplatiti ekspedicijama na Mars, jer će astronauti moći da žive u manjim brodovima sa dovoljnom količinom vode, hrane i odeće, pa će tako zahtevi misije biti smanjeni sa 400 na 220 tona, što je od velikog značaja za budućnost istraživanja u svemiru.

Izvor: Telegraf




Нема коментара:

Постави коментар