Trka za zaradom u Kini nekada nema nimalo granica te stoga predstavljamo nešto što mušterije koje kupuju kinesku hranu nikako ne znaju. Ovo su pet najbizarnijih primera od čega se sve kod njih pravi jelo.
1. Rezanci od pirinča bez pirinča
Umesto od čistog rižinog brašna, neke kompanije u Kini proizvode rezance od trulih žitarica u koje dodaju kancerogeni aditiv sumpor dioksid. Lažne rezance policija je otkrila u gotovo 50 kineskih kompanija koje su dnevno na tržište izbacivale oko 500 hiljada kilograma. Otkrili su 30-ak proizvođača koji su rezance radili od riže, ali od pokvarene. Uz to, da bi dobili trostruko veću količinu, u smesu su dodavali razne dodatke, npr. brašno od kukuruza.
2. Tofu od krvi patke
U Kini je poslastica tofu od krvi patke pa su se neki dosetili kako i to da smuljaju. Mešali su puno jeftiniju svinjsku, goveđu ili pileću krv s formaldehidom i prodavali je kao pačiju, prenosi Listverse.
Formaldehid se inače koristi za čuvanje mrtvaca ili delova njihovih tela, i vrlo je kancerogen. Pravi tofu od krvi patke dobija se tako da se krv kuva dok se ne zgusne toliko da se može rezati nožem.
3. Med koji pčele nije video
Postoje dve vrste lažnog meda "Made in China". Prvi je mešavina pravog meda sa sirupima od šećera, cvekle ili riže. Druga vrsta s medom nema baš nikakve veze. Radi se o smesi dobijenoj od vode, šećera, bezbojnog kristalnog praha koji se dobija iz stena i boje. Kako piše 24 sata.hr., takav med nađe se i na evropskom tržištu. Naprimer, jedno istraživanje pokazuje da je deset odsto meda prodanog u Francuskoj loše pravljeno. Pronašli su ga i u Americi.
4. Ovčetina od mesa pacova
Neki trgovci u Kini pod ovčetinom prodaju meso pacova, vidre i lisice. Ukus zakamufliraju dodavanjem raznih hemikalija, poput nitrata, a izgled prilagode bojom i želatinom. Tamošnja policija je u tri meseca zaplenila oko 20.000 tona takvog mesa. To meso je bilo toliko popularno i uspešno da je policija uhapsila više od 900 ljudi u roku od tri meseca.
5. Riža od plastike
Prosečnom čoveku teško je da zamisli da je nekome isplativo da loše priprema rižu kada je pirinač veoma jeftin. Ali, čini se da Kinezi ne misle tako. Prave "rižu" od krompirovog brašna i sintetičke smole, a u smesu dodaju i posebnu aromu kako bi imala ukus prave riže. Lažna riža ostaje tvrda nakon kuvanja i teško se vari.
Pojedete li kilogram, to će biti kao da ste sažvakali i progutali jednu najlonsku kesu.
Izvor: Srbija danas
Нема коментара:
Постави коментар