21. 5. 2014.

Najzanimljiviji automobil na svetu!

  Momir Bojić sa suprugom Nadom ispred drvene „bube“
 Momir Bojić sa suprugom Nadom ispred drvene „bube“

Ljudska mašta nema granica, a kada se udruži sa ljubavi prema automobilima onda može da nastane istinsko remek-delo - drvena „buba“, preslikani „folksvagen“!

Ovo čudo na četiri točka za svoju dušu, ali i kao poklon supruzi Nadi, napravio je penzionisani čelinački stolar Momir Bojić.

„Buba“ je i danas u voznom stanju i prava je atrakcija za meštane, ali i sve ljubitelje neobičnih četvorotočkaša. Posebno joj se na ulici raduju deca.

- Prvo što me ljudi pitaju kada vide ovaj automobil jeste kako sam uopšte došao na ovakvu ideju.

Jednostavno, hteo sam da napravim nešto lepo. I zaista mnogi domaći, ali i strani kolekcionari dive se mom unikatu nastalom od stare „bube“ - kaže Momir.

Svaki delić automobila Momir i njegova supruga Nada su pažljivo oblagali drvenim, hrastovim pločicama. Sve su precizno složene. Deo po deo supružnici su sastavljali svaki dan u dve smene, godinu i po dana. Vrata njihove radionice bila su otvorena za radoznale poglede komšija i poznanika.

Mnogi od njih su, kaže Momir, sa nevericom posmatrali njegovu ideju i rad. Sumnjali su da će on uspeti da ostvari svoju ideju, a neki su ga gledali i sa podsmehom komentarisali da je posao besmislen. To ga nije obeshrabrilo. Važno mu je bilo da je pored njega njegova žena Nada, njegova desna ruka, kako u šali voli da kaže:

- Bez njene pomoći teško bi uspeo, jer Nada mi je sve to vreme, kao i inače u našem zajedničkom životu, pomagala i pružala podršku - kaže Bojić. - Mada nikada nisam izveo preciznu računicu, pretpostavljam da je u ovaj rad utrošeno oko 20.000 maraka. Tu je ugrađeno i nemerljivo puno mog i ženinog rada i znoja. Međutim, više od novca i vremena, koje smo proveli praveći je, vredna je činjenica da smo nas dvoje u tome uspeli. Taj deo nema cenu.

Mada su mnogi pokušali da je kupe, Momir do sada nije želeo ni mogao da se rastane od svoje „bube“. Imali su, kažu Bojići, mnogo ponuda za prodaju automobila, nuđeno je čak 70.000 maraka, pa i novi „mercedes“, ali su hteli još malo da uživaju u delu svojih ruku.

Neće im smetati ni ako malo pokisnu, jer „buba“ nema krov. Auto je registrovan kao i bilo koje drugo vozilo. 


Foto: Twitter, @curioso_global
Foto: Twitter, @giuluminoso 
Foto: Twitter, @lavozdegalicia 
Foto: Twitter, @furiousnurse 
 

Muzej drvenarije

Želja Momira Bojića je da od svoje kuće i okućnice napravi mali muzej u kojem bi smestio mnoge zanimljive predmete od drveta i starine. Zasada je napravio maketu muzeja, koja je napravljena sa velikom preciznošću, kao i sve ostalo što je u svom životu napravio.


Izvor: Večernje novosti

Нема коментара:

Постави коментар