17. 5. 2014.

Apokaliptična prognoza jednog vizionara

 Boston.jpg
 Boston

Svetski naučnici upozoravaju da Zemlji predstoji apokaliptična budućnost zbog nepovratnih klimatskih promena koje je izazvao čovek, a istraživač i umetnik Nikolaj Lam pokušao je da osvesti ljude i da svoj mali doprinos rešavanju ovog globalnog problema, napravivši fotomontaže potopljenih gradova.

Istraživač i umetnik iz Pitsburga Nikolaj Lam, napravio je fotomontaže koje pokazuju kako će izgledati američki gradovi za nekoliko vekova ako se obistine strahovanja naučnika i nivo mora, zbog globalnog otopljavanja, nastavi da raste ovim tempom, piše Dejli mejl.

Cilj mu je bio, kako kaže da skrene pažnju javnosti na ovaj alarmantan problem.

San-Francisko.jpg 
San Francisko

Na fotografijama su prikazani gradovi širom SAD-a i kako bi izgledali ako se obistine predviđanja naučnika.

San-Dijego.jpg 
San Dijego

Procenjuje se da će nivo mora u toku narednih 100 godina porasti više od jednog metra, a možda čak i do pet metara do 2300. godine, ukoliko se u atmosferu i dalje bude ispuštala količina gasova staklene bašte koja se ispušta sada.

Los-Andjeles-2.jpg 
Los Anđeles

Određeni scenariji, kao što je onaj da će nivo mora porasti i do 10 metara nisu nemogući, ukoliko ledeni pokrivač na zapadu Antarktika bude nestajao brže nego što je to predviđeno sadašnjim procenama.

Majami-2.jpg 
 Majami

Čak i umereni rast nivoa mora (mnogo manje od metra) može dovesti do značajnog povećanja erozije obala i drugih problema, kao što su prodiranje slane vode u unutrašnjost kontinenata i uništavanje vodenih resursa slatke vode.





Izvor: 24 sata

Нема коментара:

Постави коментар