27. 5. 2014.

Bez škrga caruju okeanom


Veliki je čovek. Može i ono u šta ni sam ne veruje. Ispunjava nemoguće. Otrgao se od Zemljine teže, odleteo i hodao Mesecom, ali vodene kapi često su jače i sudbinom presuđuju po sopstvenoj volji. U to su se uverili nomadi iz jugoistočne Azije, koji su se stopili sa prirodom i uspešno odolevaju prirodnim katastrofama, posebno cunamiju.

Čuveni fotograf i istraživač Džejms Morgan čuo je neverovatne priče o nomadima, koji su preživeli cunami 2004. godine, piše Bi-Bi-Si.


Nomadi iz jugoistočne Azije su se toliko stopili i upoznali sa Indijskim okeanom, da su prirodnu katastrofu cunami preživeli skoro bez žrtava. Oni su toliko dobro upoznati sa životom u okeanu, da su počeli da se spasavaju i pre nego što je došao cunami budući da su mogli da ga predosete.


Morgana je ovo pleme toliko oduševilo, da je odlučio da dokumentuje život njegovih članova.
Nomadi su naselili ostrvo Bahau Lau i zbog vladinih programa primorani su da se bave ribolovom, kako bi imali šta da jedu.


Ribolov u okeanu nije nimalo lak, ali im nije preteško od kada su se navikli. Veći deo života provode pod vodom, kako bi nešto ulovili.

Lepa-lepa“ čamci su njihovi domovi, na koje donose sve što im je potrebno - posuđe, hranu, vodu, čak i biljke.


Na obalu dolaze samo zbog trgovine i da bi popravili svoje čamce, pa se slobodno može reći da je njihovo stanište i pod vodom.



Izvor: RTS




Нема коментара:

Постави коментар