29. 5. 2014.

Kad morski divovi ogladne

 Kit.jpg

Kit-ajkule koje su inače poznate po umiljatoj prirodi, kada ogladne potpuno menjaju narav i u prvi plan ističu tamniju stranu svog karaktera – alavost. Tako je jedan primerak naočigled zapanjenih indonežanskih ribara opustošio mrežu.

Ribari u Nacionalnom parku Karimundžava lovili su ringlice i male ribe za mamac, kada je odjednom mreža sa bogatim ulovom počela da nestaje u dubini mora i njima se učinilo da su u mrežu uhvatili mnogo veći ulov od onog kojem su se nadali, piše Dejli mejl.

Naime, kita ajkula, poznata i kao „nežni džin“, snažnim čeljustima, zgrabila je i probušila mrežu sa ulovom i opustošila je, što su ribari posmatrali sa velikim čuđenjem.

Ova vrsta ribe nije bila uobičajena za ovaj region u poslednjih desetak godina, ali njeno prisustvo može biti znak ekološkog oporavka Karimundžave, navode stručnjaci.

Kit-2.jpg 

Kit-ajkule su najveće ribe na svetu, dostižući i više od 12 metara, ali se hrane samo najmanjim životinjama u moru. Ovi divovi su „filter hranilice“, pošto svoja ogromna usta koriste da pokupe planktone i manje ribe.

Poznati su po svojoj umiljatoj prirodi, koja ih stavlja u rizik od eksploatacije od strane ljudi. Nalaze se na spisku ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode (International Union for Conservation of Nature).

 Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар