10. 8. 2016.

Ukradeni Mercedes 500K na aukciji za 7,7 miliona evra


Kompanija Mercedes-Benz je proizvela samo 29 primeraka modela 500K među kojima je i onaj koji će biti prodan na aukciji, a njegova priča je zanimljiva.

Krajem Drugog svetskog rata savezničke snage su pronašle automobil sakriven na imanju Hansa Prima, nemačkog industrijalca koji je poslan u zatvor 1945. godine. Automobil je prevezen u SAD, gde je ostao 66 godina. Nakon dugog vremenskog perioda ga je holandski ljubitelj automobila Frans van Hare vratio u Evropu 2011. godine nakon što ga je kupio za 3,7 miliona dolara.

Van Hare je nedugo nakon kupovine odlučio pokazati svoj automobil na automobilističkom događaju u Esenu u Nemačkoj. Tada su njegov Mercedes 500K Special Roadster zaplenila policija zbog problema s vlasništvom. Primovi unuci su tvrdili da je automobil ukraden od njihovog dede te da još uvek imaju vlasnička prava.

Zbog spora je automobil zaplijenjen, a onda je usledila pravna bitka između Van Harea i Primove porodice. Sud je 2012. godine odlučio u korist Primovih nasljednika, jer savezničke snage nisu imale pravo uzeti automobil, odnosno ukrasti.

Danas Primova porodica želi prodati automobil, a aukcija će biti održana u Francuskoj 3. septembra. Aukcijska kuća Bonhams procenjuje da će automobil biti prodan po ceni od 7,7 miliona evra, a moguće je da ta suma bude i veća.

Mercedes 500K Special Roadster iz 1937. godine je prodan za 9 miliona evra u februaru ove godine.



Izvor: Klix

Нема коментара:

Постави коментар