7. 6. 2014.

Pobesneli Maks „prešao“ u britansku policiju?


Arijel atom 3.5R“ možda nije najbrži policijski automobil na svetu, ali je najstartniji i zastrašujuće izgleda – kao vozila iz postapokaliptičnog filma „Drumski ratnik“ sa Melom Gibsonom kao čuvenim Maksom Rokatanskim.

Trenutno ga voze pripadnici britanske policijske jedinice „Avon i Somerset“ (Avon and Somerset Constabulary).


Inače, „Arijel atom“ (Ariel Atom 3.5R) od nula do 100 kilometara na čas ubrzava za samo 2,5 sekunde.

 "Ariel Atom 3.5R"

Maksimalna brzina mu je 250 kilometara na čas, a sve to mu omogućavaju „Hondin“ V8 motor od 350 konjskih snaga i težina od svega 612 kilograma!Koristi i najmodernija „Helina“ svetla za poteru.


Automobil koji više podseća na bolid Formule 1 nego na policijska patrolna kola, košta oko 99.000 evra i namenjen je za presretanje „besnih“ motociklista – kažu da sa takvim startom niko ne može da mu pobegne.


Naravno da nije najbrže policijsko vozilo na svetu – italijani su nedavno vozni park obogatili „lamborginijevim“ dvosedom "Huracan LP 610-4", dok Ujedinjenim Arapskim Emiratima odavno krstare policijski „bugatiji vejroni“!

„Bugati vejron“ policije Emirata

„Arijel“ se na ovaj način uključio u kampanju za bezbedniju vožnju, koja bi trebalo da „natera ljubitelje dvotočkaša da se zamisle o načinu na koji voze“.

Pomenuta policijska jedinica ga je, razumljivo kada se uzme u obzir konstrukcija, pozajmila od proizvođača samo za letnju sezonu.



Izvor: RTS




Нема коментара:

Постави коментар