20. 6. 2014.

„Beli raj“ postao turistička meka

„Бели рај“ постао туристичка мека 

Kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, lokalitet Pamukale, zbog nesvakidašnjih belih sedrenih terasa predstavlja turističku bajku koja se već 26 godina nalazi i na Uneskovoj listi svetske baštine. Poznat i kao „Beli raj“, Pamukale beleži rekordne posete turista iz celog sveta.

Grad Denizli sa svojim belim sedrenim terasama je jedinstvena turistička bajka, a njegov najlepši dragulj Pamukale, što u prevodu znači „pamuk-tvrđava“, svedoči o vremenu i životu od Antike do danas.

Pamukale.jpg 

Denizli je stari grad na tromeđi između egejske, mediteranske i anadolske regije Turske. Njegov simbol je horoz, a o kulturno-istorijskom bogatstvu najbolje govori turistički biser Pamukale, koji se već 26 godina nalazi i na Uneskovoj listi svetske baštine.

Pamukale 2.jpg 

Lokalitet Pamukalea sastoji se od toplih izvora i plitkih terasastih bazena, nastalih prelivanjem mineralne vode i taloženjem minerala.

Arheološki muzej „Hierapolis“, antičko pozorište i brojni drugi svedoci lepote i istorije Pamukale mogu se obići tokom jednodnevne posete ovom gradu, ali za bolje upoznavanje dobrih ljudi ovog mesta potrebno je izdvojiti mnogo više vremena.

Pamukale 3.jpg 

Guverner Denizlija Abdulkadir Demir tvrdi da su Pamukale jedinstveno bogatstvo ne samo Turske, već celog sveta i ističe kako se zbog njegovih belih terasa naziva i „Beli raj“.

„Prošle godine smo zabeležili rekordnu posetu Pamukaleu od 1,7 miliona turista. Ove godine očekujemo da oborimo i taj rekord. To je po svemu sudeći izvesno. U prvih pet meseci 2013. godine u antičkim bazenima se kupalo 50.000 turista, a ove godine je taj broj veći za čak 15.000“, objašnjava Demir.

Pamukale 4.jpg 

Ukazujući na velike napore turske vlade da otkrije sve lepote i bogatstva antike koji se kriju ispod površine zemlje u Hierapolisu, Demir je rekao da je to jedan od najvećih arheoloških parkova u tom delu sveta.

Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар