Rečni pacov je najnovija "žrtva" pomame za egzotičnom hranom u Rusiji. Da, dobro ste pročitali.
Domaća, pristupačna i puna hranjivih sastojaka, nutrija, ili rečni pacov, postala je najnoviji delikates u moskovskim restoranima ove jeseni.
Iako se naziva rečnim pacovom, nutrija je krupan glodar narandžastih zuba rasprostranjen po čitavom svetu, pa i u Rusiji. Krznaš sa gustim brkovima brzo je pronašao put do tanjira u moskovskim restoranima.
Jedenje glodara može da asocira na slike izgladnelih seljaka koji pokušavaju da prežive ili hrane željnih stanovnika u gradu pod, ali Takir Kolikberdijev (35) kuvar i menadžer restorana u Moskvi, ima drugačije zamisli. Takir servira nutrija burgere u nizu svojih restorana u centru Moskve.
"Oni koji se gade od pomisli da jedu glodare jednostavno nisu dovoljno informisani. Nutrija je zaista čista životinja. Ne samo što je biljojed, već svu hranu pere pre nego što je pojede. I veoma je bogata omega-3 masnim kiselinama. Mnogi doktori i nutricionisti je preporučuju", objašnjava kuvar.
Ovi glodari se množe izuzetno brzo i veoma su rasprostranjeni, pa su prilično jeftina životinja za uzgajanje. Devedesetih godina kada je Rusiju pogodila kriza, ljudi nisu mogli da priušte kapute od tradicionalno korišćenog krzna, pa su nutrije uzgajane kao jeftina zamena.
Tada je počelo i da se, osim krzna, koristi i njihovo meso.
"Svako selo u regionu Krasnodara imalo je 100 i više nutrija pa svaki put kada bi otišli kod dede i babe, pravili bi nam paprikaš od njih", priseća se Kolikberdijev.
U Moskvi, sa druge strane, konzumiranje nutrije nije se moglo ni zamisliti doskora. Ipak, vremena se menjaju. Portal Afiša, vodič moskovskih hipstera, s oduševljenjem je pisao o "pacovskoj poslastici u srcu Moskve".
Prijatno, ali ne hvala.
Izvor: BK TV News
Нема коментара:
Постави коментар