18. 11. 2016.

Najtajanstvenija država na svetu: Nemoguće je naći i ući u nju, a tamo se krije divlja zemlja droge i zabranjenih stvari


Va država je jedna od najtajnijih mesta na Zemlji. Ako ga potražite na Gugl mapama, nećete ga naći. Ako zatražite vizu, bićete odbijeni.

Udaljena regija “Va” u državi Šan na istoku Mjanmara je mesto koje je samo nekoliko autsajdera imalo priliku da poseti. Ova nezvanično nezavisna država u Mijanmaru zove se i “Divlji Va”, i kako je otkrio BBC-jev novinar Jona Fišer, droga, novac i prodaja divljih životinja bukvalno cvetaju.

– Mislili smo da je špijun svako ko želi da nas poseti – rekao je jedan zvaničnik Va.

Ali vremena se, kako u Mijanmaru tako i u državi Va, menjaju, pa je tako BBC, zajedno sa još nekim novinarima pozvan da napravi priču o ovom udaljenom i misterioznom delu sveta.

– U državu Va ušli smo preko karaule nedaleko od severoistočne granice Mijanmara sa Kinom. Nakon temeljne provere od strane burmanskih vojnika, prešli smo na ničiju zemlju, kada su nas preuzeli  ljudi iz kolakne Va TV – priča Jona Fišer.

– Bili smo nervozni čekajući u pik-apu da nastavimo put, jer smo bili upoznati sa monstruoznim načinima kako su se domoroci borili sa neprijateljima tokom britanske kolonijane vladavine, kada su odsecali glave i delove tela ljudima bukvalno smejući im se u lice. Sa tim mislima putovali smo ka pobunjeničkim teritorijama – priča on.


Država Va je otprilike veličine Velsa, sa populacijom od oko pola miliona stanovnika. To je prava država u državi, opasana kineskim granicama. Njena autonomija datira iz vremena mirovnog sporazuma koji su Va pobunjenici potpisali sa centralnom vladom 1989. godine. U zamenu za mir, pobunjenici su dobili zemljište za upravljanje kako su želeli. Od tada u Va raste unosan poljoprivredni posao – uzgoj maka.

Tokom naredne decenije, Va država i Zlatni trougao učvrstili su svoju reputaciju kao vodeći svetski proizvođači opijuma i heroina.

– Suština našeg pažljivo organizovanog putovanja je bar delimično bila da pokažemo da je uprava Va prestala da se bavi drogom te da su umesto maka počeli masovno da gaje čaj, kafu i gumu – rekao je novinar BBC-ja.

Država Va je u stvari bliža Kini nego Mijanmaru, što se vidi po tome što kao monetu koriste kineski juan, glavni jezik im je mandarinski, a infrastruktura, kao što su struja i mobilne telefonske mreže, dolazi preko granice iz kineskih kompanija. Na ovaj način Va država već decenijama igra igru između Kine i Mijanmara, uzimajući od obe države najbolje za sebe.


– Bez obzira šta pokušavali da nam prikažu vidi se da proizvodnja i upotreba droga i dalje ima veliku ulogu u ovog državi. Proizvodnja opijuma je možda prestala ali se sve povuklo u podzemlje. Izveštaji Ujedinjenih nacija i američki Stejt Department optužuju Va da su postali glavni proizvođači pilula metamfetamina, lokalno poznatih kao “Iaba” – priča Fišer.

Kako fabrika metamfetamina nije bila na maršuti novinara, ipak su ubedili svoje domačine da im obezbede razgovor sa sekretarom ministarstva pravde Li San Lu.

– On je bio iznenađujuće iskren i govorio nam da je met proizvodnja veliki problem, te da je tekuće godine oduzeto čak dve tone pilula, dok krivica, kako kaže, leži na strancima, jer se sastojci dovoze iz Kine, Indije i Tajlanda – otkriva BBC.

Sutradan je bio dan za obilazak glavnog grada Panghsana, gde je ubrzo postalo jasno da Va svoj ukus za nezakonito nije organičila samo na drogu. Na skoro svakom koraku mogle su se videti tezge gde su se prodavali delovi divljih i ugroženih životinja poput lobanje i zuba tigra, slonovih kljova i mnogih drugih zabranjenih predmeta, a prodavačice su javno govorile da su njihove mušterije uglavnom Kinezi koji i da isporuka preko granice može lako da se sredi.

– Kako se poljoprivredna zemljišta šire, ima dosta divljih i retkih životinja koje ubijaju a njihove delove preprodaju a potražnja je ogromna – kažu prodavci.

Snimamo prodavnice diskretno sa našim mobilnim telefonima pre pokazuje snimke na Nick Cok iz Vorld Vildlife Fund kada se vratimo u Iangon.

I dok trgovina raznoraznim nelegalnim proizvodima cveta, niko u državi Va nema nameru da menja status quo. Sarađujući sa svima a opet potpuno slobodno i nesmetano, jasno je zašto je ova oaza jedinstvena u svetu i retko dostupna strancima.

Izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар