2. 10. 2015.

Nešto nije u redu: Otvara se “trezor sudnjeg dana”, a evo i zbog čega!


Kada čovečanstvo mora da počne da koristi postrojenje koje se popularno zove „Trezor sudnjeg dana“, može se pretpostaviti da nešto nije u redu. Naime, nakon četiri godine građanskog rata u Siriji, glavni bliskoistočni izvor važnih semena u Alepu je oštećen, a njegovo dopunjavanje iznudilo je otvaranje najvećeg trezora semena prvi put u istoriji.

Međunarodni centar za poljoprivredno istraživanje suvih oblasti koji se nalazio u Alepu, bio je primoran da se 2012. godine preseli u Bejrut. Međutim, uprkos tom potezu banka semena više ne može da ispuni svoju ulogu uzgajanja i distribuiranja semena širom Bliskog istoka.

Zbog toga je od Svalbard trezora za semena zatraženo povlačenje 130 od 325 kutija koje su im prošlih godina poslali na čuvanje. Okviran broj semena je 116.000.

„Zaštita svetsog biodiverziteta je razlog zbog kojeg trezor postoji“, rekao je Brajan Lajnof, portparol „Krop trasta“, koji rukovodi postrojenjem u Svalbardu.


„Trezor sudnjeg dana“, kako se popularno zove, otvoren je 2008. godine i čuva oko 860.000 uzoraka različitih vrsta semena iz skoro svake zemlje na svetu. Njegov cilj je da sačuva važne poljoprivredne useve, poput pasulja, pšenice i pirinča, kao i druge biljke u slučaju globalne katastrofe.

Zbog toga je sef napravljen u planini na zabačenom ostrvu u norveškom arhipelagu Svalbard, oko 1.300 kilometara od Severnog pola.                                                           

Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар