2. 10. 2015.

Egipat čuva tajnu: Na pragu smo najvećeg arheološkog otkrića u istoriji civilizacije!


Tim stručnjaka, s britanskim arheologom Nikolasom Rivsom na čelu, ući će u Tutankamonovu grobnicu 28. septembra i ispitati da li se iza severnog zida nalaze tajna vrata.

Rivs je u avgustu objavio studiju u kojoj tvrdi da je pronašao dokaze o tome da je čuvena egipatska kraljica Nefertiti sahranjena u grobnici svog pastorka Tutankamona. Rezultati službenog ispitivanja biće objavljeni tek na konferenciji u Kairu, nakon dovršetka radova.

Ako je Rivsova teorija tačna, to će rešiti čitav niz nedoumica o Tutankamonovoj grobnici, koje su decenijama mučile stručnjake. Na primer, pronađeno blago izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi u njegovoj grobnici. Sama grobnica smeštena je desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi s te strane češće sahranjivane kraljice nego kraljevi.

Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od predvorja cele grobnice, što je isto tako bilo neuobičajeno za to vreme. U kombinaciji sa slikama, Rivs smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pregradi mesto za Tutankamona kao „grobnica unutar grobnice“.

Zid iza kog je, prema njegovom mišljenju, grobnica čuvene lepe kraljice Nefertiti, ukrašen je religijskim motivima, možda u obredu koji je Nefertiti trebao poslužiti kao „onostrana“ zaštita.

„Samo jedna kraljica kasne 18. dinastije dobila je takve počasti, a to je Nefertiti“, piše Rivs, a prenosi Jahu njuz.

Nefertiti, čije ime znači „lepotica je stigla“, bila je kraljica Egipta i supruga faraona Amenhotepa III u 14. veku pre nove ere. Ona je sa suprugom ustanovila kult Atona, boga sunca, i promovisala umetnost koja je bila potpuno drugačija od one po dotadašnjim standardima.



Njena titula znači da je verovatno imala i vladarsku funkciju te da je posle Ehnatonove smrti bona bila faraon. Ipak, uprkos njenom izuzetnom statusu, smrt i mesto gde je sahranjena ostali su misterija do danas.

Ako je Rivs u pravu, skrivena grobnica verovatno krije mnogo veće bogatstvo od Tutankamonove.

„Ako nisam u pravu, nikom ništa, ali ako jesam, ovo je možda najveće arheološko otkriće u istoriji“, rekao je Rivs za magazin „Ekonomist“.                                                      

Izvor: Dnevnik

Нема коментара:

Постави коментар