19. 9. 2015.

Prelepe pustinjske ruže


Čak i najsurovija pustinja može pokloniti prekrasan cvet. Pustinjska ruža (poznata i kao peščana ruža) je naziv za prirodnu tvorevinu koja nastaje mešanjem i kristalizacijom minerala gipsa i barita sa pustinjskim peskom.

Pustinjske ruže mogu nastati u velikom broju pustinja, a formiraju se kad voda ispari u sušnim peskovitim uslovima, uglavnom nakon kratkih i retkih kiša. Tokom svog rasta, zrna peska ostanu zarobljena u gipsu dajući ružama boju pustinjskog tla koja može biti uvek drugačija, u zavisnosti u kojoj je pustinji ruža narasla.


Najčešće se viđaju na rubovima Sahare, kao i u velikim slanim površinama u južnom Tunisu. Ponekad rastu pojedinačno, a ponead u prelepim belim buketima koji se često viđaju u pustinjama Meksika. Ove ruže su popularna i unikatna turistička atrakcija, a u državama poput Tunisa se mogu kupiti po ceni od jednog eura.

Potraga za pustinjskim ružama je uobičajen hobi za prirodnjake i geologe koji žive u istočnim provincijama Saudijske Arabije. Oni ponekad provedu i nekoliko dana kopajući užareni pustinjski pesak tražeći savršenu ružu za svoju kolekciju.


Izvor Pixelizam

Нема коментара:

Постави коментар