18. 9. 2015.

Južna Koreja - Oedo Botanika: Neplodno ostrvo pretvoreno u prekrasan botanički vrt


Obalu Južne Koreje okružuje niz manjih ostrva, a među njima se posebno ističe Oedo Botanika. Nekada neplodno ostrvo na kojem su se mogli videti samo kamen i suva zemlja danas krasi prekrasni botanički vrt koji svakodnevno posećuju turisti iz celog sveta.

Sve je počelo 1969. godine kada se Li Čang-ho sakrio od oluje na ostrvu Oedo, na jugoistočnoj obali Južne Koreje. Dok je čekao da se vjetar smiri, Li je vidio potencijal u stenovitom krajoliku, te je iste godine doselio na otok sa svojom suprugom Čoi Ho Suk.


Prvo su pokušali uzgajati mandarine i svinje, ali suva zemlja i kamenje su stvarali velike probleme. No, to ih nije sprečilo da prihvate izazov i pretvore pustoš u prekrasan vrtni raj. Uskoro su počeli razmišljati o tome da celo ostrvo pretvore u botanički vrt za koji su konačno dobili dozvolu vlade 1976. godine.

Nakon gotovo 30 godina napornog rada, na ostrvu sada raste drveće, cveće, grmlje, pa čak i kaktus i neke retke vrste biljaka. Uređene staze i precizno posađene biljke stvaraju bajkovit krajolik koji pored svog izgleda turistima nudi i jedinstven miris koji nastaje mešajem nekoliko hiljada vrsta biljaka.


Izvor: Pixelizam




Нема коментара:

Постави коментар