28. 9. 2015.

Neobično kamenje iz Mičigena


Neobično ‘petoskej’ kamenje se sastoji od fosilizovanih ostataka Hexagonaria percarinate, vrste korala koja je nekada prekrivala tlo današnje države Mičigen, SAD, pre oko 350 miliona godina.

Kamenje je nastalo kao rezultat glacijacije, u kojem je led brusio grube rubove korala, te ih odlagao u severozapadnom (a neke u severoistočnom delu) poluostrva Mičigen. Danas se u tim istim područjima mogu pronaći cele kolonije ovih fosilizovanih korala. Uglavnom, petoskej kamenje su samo komadi koralnog grebena, koje kada je suvo podseća na obični kamen, ali kada je mokro ili polirano, na njemu se pojavljuje prepoznatljiv šareni uzorak šestostranih koralnih fosila.


Pre više od 350 miliona godina, tokom razdoblja Devon, Mičigen je imao sasvim drugačiji krajolik: bio je prekriven toplim, plitkim, slanim morem, u kojem su živele kolonije hexagonaria percarinata korala, kao i druge morske biljke i životinje. Kako su se Zemljine ploče pomerale, tako se vremenom i celo poluostrvo izdiglo iznad nivoa mora.

Naziv ‘petoskej’ nastao je iz imena sina poglavice iz 18. veka “Petosegaj”, što znači “zraci zore” ili “sunčeve zraci obećanja.”





Izvor: Pixselizam

Нема коментара:

Постави коментар