24. 7. 2014.

Nangka: Najveće voće na svetu


Nangka (lat. Artocarpus heterophyllus, eng. Jackfruit) je vrsta voća koje se naširoko uzgaja u tropskim krajevima, a koje u prirodi raste u krajevima južne i jugoistočne Azije. Plod drveta nangka je najveće voće na svetu koje može narasti do neverovatnih 90 cm dužine, 50 cm širine, te koje može biti teško i do 45 kg.

Nangka je nacionalno voće Bangladeša, a takođe se uzgaja kao jedna od osnovinih namirnica u Indiji, Nepalu, Šri Lanki, Kambodži, Vijetnamu, Tajlandu, Maleziji, Indoneziji i na Filipinima, kao i u nekoliko afričkih država. Bogata je vlakanima, mineralima i vitaminima, a sve to bez zasićenih masnoća i holesterola, što je čini jednom od zdravih i ukusnih namirnica.



Istraživači kažu da upravo nangka može biti zamjena za pšenicu, kukuruz i druge useve kojima prete klimatske promene. Svetska banka i UN su nedavno upozorili da su porast temperature i porast padavina već smanjili prinose pšenice i kukuruza, a ovo može dovesti do ozbiljnijih problema u narednih deset godina.

No, naučnici tvrde da nam nangka može pružiti rešenje. Ovo je najveće poznato voće koje raste na drveću, a takođe je prepuno hranjivih materija i kalorija. Čak i male voćke teže oko 5-7 kg, a farmeri su zabeležili neke teške čak i do 45 kg. “Lako se uzgaja. Otprono je na štetočine i bolesti i visoke temperature. Otprono je na suše,” tvrdi Daniela Nierenberg, predsednica organizacije Food Tenk, koja radi na odriživoj poljoprivredi. “Nangka postiže ono što poljoprivrednici trebaju u proizvodnji hrane, kada se suočavaju s puno izazova u klimatskim promenama.”


 Izvor: Pixelizam


Нема коментара:

Постави коментар