18. 4. 2014.

Italija prodaje ostrvo duhova u Jadranu

 Ostrvo.jpg

Godinama je turistima bio zabranjen pristup tom ostrvu u Venecijanskoj laguni, a sada upravo vi možete da postanete njegov vlasnik. Najstrašnije ostrvo na svetu - Povelja - sada je na prodaju.

Naime, italijanska vlada je odlučila da proda Povelju kako bi izmirila javni dug, piše Jutarnji.hr.

Ostrvo Povelja za svoju zlokobnu reputaciju može da „zahvali“ jamama u koje su Italijani u doba epidemije kuge bacali leševe, ali i žive bolesnike. Tu su ih zakopavali, spaljivali, a nekada bi ih samo bacali na gomilu.

Ostrvo 2.jpg 

Nekoliko vekova kasnije, jedan mentalno oboleli lekar je na ostrvu izgradio bolnicu za duševne bolesnike, u kojoj ih je mučio i uklanjao im delove mozga lobotomijom.

Kako legenda kaže, lekar je umislio da ga proganjaju duhovi, zbog čega je poludeo i bacio se sa tornja bolnice.

Ostrvo 3.jpg 

Danas ostrvo nije naseljeno, ali posetiocima nije dopušten pristup, iako ruševine bolnice, crkve i krematorijuma još postoje. Tvrdi se, navodno, da je na ostrvu zabeležen izrazito visok stepen paranormalnih aktivnosti.

Najpoznatija žrtva kuge bila je mala Marija, koja je za vreme epidemije odvojena od roditelja, a njen duh, navodno, i dan-danas na obali ostrva plače za rodnim gradom Malamokom na drugom kraju lagune.

Ostrvo 4.jpg 

Procenjuje se da je u 16. veku oko 100.000 stanovnika Venecije umrlo na Povelji.

Sve žitelje sa simptomima kuge slali su na ostrvo gde su ih i pokopavali ili spaljivali. Kažu da je tlo na ostrvu mešavina ljudskog pepela i kostiju. Stanovnici Venecije izrazito su sujeverni što se tiče zlokobnog ostrva i vide ga kao čistilište zlih duša.


Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар