10. 4. 2014.

Dao 26 miliona za „pileću činijicu“!

 Cinijica,-foto-1.jpg

Kineski kolekcionar Liu Likijan platio je 26 miliona evra porculansku činijicu iz dinastije Ming, staru više od pet vekova. Kineski carevi cenili su ove posude zbog kvaliteta, retkosti i legendarne svilene teksture porculana.

Činijica proizvedena u carskim pećima dinastije Ming pre više od 500 godina prodata je danas za 26 miliona evra u aukcijskoj kući „Sotbi“ u Hongkongu.

To je najskuplji komad kineske kulturne baštine prodat na aukciji.

Minijaturna porculanska činija iz doba Čenghua koje se protezalo od 1465. do 1487. oslikana je petlovima, kokoškama i pilićima i poznata je kao „pileća činijica“.

Smatra se jednim od najtraženijih predmeta u kineskoj umetnosti i porede je s Faberžeovim jajima iz carske Rusije.

„Svaki put kad se na tržištu pojavi 'pileća činijica' ona potpuno redefiniše cene na području kineske umetnosti“, rekao je zamenik direktora azijskog „Sotbija“ Nilolas Čou nakon prodaje.

Poslednji put takva činijica se pojavila na aukciji 1999. i tada je postigla desetinu današnje cene.

Cinijica-foto 2.jpg 

Samo je 19 „pilećih činijica“ iz razdoblja Čenghua preživelo do danas i većinom su u muzejima, a samo su četiri u privatnim rukama.

Kineski carevi cenili su ih zbog kvaliteta, retkosti i legendarne svilene teksture porculana, a one proizvedene u carskim pećima u Jingdeženu su najvrednije.

Kupac je kineski kolekcionar Liu Likijan, a činijicu su prodali švajcarski vlasnici.

Ta bi činijica mogla biti jedina prava „pileća“ u Kini, prenose agencije.


Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар