14. 4. 2017.

Ostrvo zmija: Gmizavci na svakom koraku - a njihov otrov otapa ljudsko meso


Nenaseljeno ostrvo Keimada Grande ili, kako je poznatije, Ostrvo zmija, nalazi se 150 kilometara od obale brazilskog grada Sao Paolo u Atlantskom okeanu. Možda nije naseljeno ljudima, ali je bogato zmijama, zahvaljujući kojima je ostrvo i dobilo ime. Neverovatno je i da na svakom kvadratnom metru, živi bar jedna zmija.

Ostrvo je zabranjeno za javnost, a svako ko tamo dođe ima velike šanse da umre. Ovo jezivo ostrvo je stanište jedne od najsmrtonosnijih vrsta zmija na svetu, zlatne zmije, čiji otrov praktično otapa ljudsko meso.

Procenjuje se da se na ostrvu nalazi oko 4.000 ovih zmija, koje se uglavnom hrane pticama. Jedino što ukazuje da je čovek tu ikada boravio jeste jedan svetionik, sagrađen u 19. veku. Bilo je čak i pokušaja da se zmije istrebe i to paljenjem čitavog ostrva, ali bez uspeha.




Tamo povremeno dolaze lovokradice u lov na zlatne zmije, čija cena na crnom tržištu doseže neverovatnih 30.000 dolara. Za ovo ostrvo je vezana i jedna legenda o zakopanom blagu. Ser Tomas Kevendiš je bio poznati engleski istraživač iz 16. veka koji je svoj plen s putovanja sakrio negde u blizini brazilske obale kako bi ga zaštitio od progonilaca.

Blago nikada nije pronađeno, a pretpostavlja se da ga je sakrio upravo na Ostrvu zmija, i da tamo još čeka svog vlasnika. Ima i priča o tome kako se na ostrvu možda skriva i blago Inka, zbog čega je brazilska vlada stalno na oprezu da neko tamo ne ode. Lovaca na izgubljeno blago ima veoma puno i oni i dan-danas proučavaju gde bi mogle da se nalaze drevne vrednosti i opljačkano bogatstvo koje su gusari sakrili.

Izvor: Srbija danas

Нема коментара:

Постави коментар