7. 12. 2016.

Od pepela preminulih prave šoljice za kafu, vaze i nakit


Kompanija „Chronicle Cremation Design“ po željama onih čiji su bližnji preminuli,pepeood kremirane osobe pretvara u keramički predmet poput nakita,šoljica za kafu ili keramičkih vaza.

Pepeo pokojnika se prikupi i pretvori u sitni prah u koji se dodaje glina i drugi materijali. Pepeo u glazuri stvara sjaj kojim se predmeti oblažu. Potom se sav materijal glina,pepeoi ostalimaterijal zagreje u peći na 1.300 stepeni.

Cene se kreću između 190 dolara za pravljenje nakita, pa sve do 649 dolara za izradu keramičke vaze od pepela. Ostali predmeti kojise prave od pepela su šolje za kafu, pa čak i urne.

Od pepela je moguće napraviti i više predmeta tako da bi nekoliko bližnjih dobilo po „deo“ preminule osobe u vidu nekog od keramičkihpredmeta izrađen od pepela voljene osobe.

Nije neuobičajeno da se pepeo od uginulihživotinja pretvara u keramičke predmete, tako je jedna klijentkinjaove kompanije izrazila želju da pepeo preminule sestre pretvori u šoljicu za kafu.

„Jedva čekam da ponovo pijem kafu sa svojom sestrom svako jutro. Mnogo mi nedostaje“, rekla je ona.

„Stvaramo funkcionalne predmete koji izgledaju dobro i u koje su utkane neverovatne priče. Spomenici traju vekovima, ali ljudi koji dolaze da im se napravi predmet od ostataka voljene osobe žele nešto što će biti uz njih.“ kaže jedan od direktora ove kompanije.

I dodaje:“Umesto da gledate fotografiju te osobe ili čuvate urnu sa pepelom, mi omogućujemo neposrednu interakciju sa uspomenama. Toplota svećnjaka ili ispijanje kafe u ovom slučaju dobija sasvim drugu dimenziju sećanja“.

Izvor: Novosti online

Нема коментара:

Постави коментар