29. 12. 2016.

Čak je i sudija priznao da je ovo "savršen zločin": Za ovakvu vrstu krađe još niste čuli


Posao Prapiče Smatsorabud (41) je bio nelegalan, ali ideja je bila briljantna. Ona je kupovala dizajnerske tašne u robnim kućama, potom vraćala u radnje njihove kopije koje su specijalno za nju rađene u Hongkongu i Kini. Većinu originalnih tašni je prodavala preko i-beja ili Instagrama.

Tužioci tvrde da je za sebe zadržala desetine, možda i stotine brendiranih tatšni i zo, kako se navodi u sudskim spisima, zbog ”bolesne potrebe da poseduje skupe tašne”.

Prapiča Smatsorabud iz Arlingtona je uhapšena u junu, a osuđena u sredu na 33 meseca zatvora, piše Vašington post.

“Mislim da je ono što je uradila zapravo genijalno. To je krađa, ali internet nam je omogućio mnogo načina za krađu.... Mislio sam da sam ih sve video”, rekao je sudija.

Kako ne bi bila uhvaćena, žena je obilazila više od 60 prodavnica skupih tašni T.J. Maks u 12 država i koristima je 16 različitih kreditnih kartica. U jednom trenutku bila je najveći onlajn kupac u kompaniji na svetu. T.J. Maks je naknadnootkrio najmanje 226 kopija tašni koje je osuđena vratila. U radnji Neiman Markus pronađno je još 10.

Prevara je sve robne kuće koštala više od 400.000 dolara. Osim toga, neke od lažni tašni koje je vratila su verovatno skupo prodate drugim kupcima.

Neki kupci su potvrdili da su od nje preko interneta kupili tašne za koje su verovali da su originalne, ali da su stručnjaci kasnije potvrdili da se radi o dobro izrađenim kopijama.

zastupnica odbrane Nina Ginsberg je na sudu tvrdila da je osuđena to radila zbog bolesti, a ne zbog pohlepe.

“Sve to sakupljanje tašni, vraćanje u prodavnicu... postalo je zamena za veze s ljudima, a to je tužno”, kazala je.

Smatsorabud, koja je odrasla na Tajlandu, je prema rečima njene advokatice, je trpela fiziško i emotivno zlostavljanje svojih roditelja.

“Mislim da je sve to posledica usamljenosti i izolovanosti”, rekla je braniteljka.

Osuđena se izvinjavala drhteći, sa suzama u očima. Ipak je osuđena za prevaru.

“Ono što sam uradila je pogrešno. Zaslužujem zatvor”, rekla je.

Osim zatvora, saglasila se da plati 403.250 dolata štete. Prvi deo sume biće namiren nakon prodaje njenog automobila i tašni. Nakon izlaska iz zatvora osuđena će gotovo izvesno biti deportovana na Tajland jer iako jeu SAD boravila legalno, nije imala državljanstvo.

Njen nalog na Instagramu “richgirlscollection “ je i dalje aktivan. Na njemu su stotine tašnica i sušija, a poslednji post koji je napisan u vreme kada su po nju došli federalni agenti glasi: “Ono što ostvariš lako, neće potrajati. Ono što traje, neće doći lako”.


Izvor: Bulevar B92

Нема коментара:

Постави коментар