19. 7. 2015.

Renesansa kuće od blata


Zemljane kuće postaju ponovo popularne jer su ekološke, jeftine i odlične izolacione građe, smatra francuska arhitektinja Alia Bengana.

Iako se u razvijenom svetu skoro odustalo od gradnje kuća od zemlje, trećina današnjeg svetskog stanovništva još uvek živi u tom tipu građevine, prenosi list Figaro.

Oko 15 odsto starih kuća u Francuskoj izgrađeno je u potpunosti ili delimično od nepečene zemlje.

U Maliju i danas stoji velelepna džamija izgrađena od zemlje pre jednog milenijuma.

U Jemenu u gradu Šiban, poznatom kao "pustinjski Menhetn", izgrađeni su pre 500 godina soliteri visoki od pet do 15 spratova.

Od zemlje su sagradeni i delovi Kineskog zida.

Cigla i beton su u međuvremenu gotovo sasvim potisnuli zemlju, da bi poslednjih godina, u celom svetu, počela neka vrsta renesanse zemlje kao gradevinskog materijala.

Čileanski arhitekta Marselo Kortes projektuje sve popularnije zgrade sa čeličnim konstrukcijama ispunjenih zemljom, a u SAD, Francuskoj, Koreji zemljane kuće sve više ulaze u modu.

Francuska je najangažovanija evropska zemlja u pogledu promovisanja zemljanih kuća. U Grenoblu je 1979. osnovana asocijacija "Krater" kako bi se bolje upoznala javnost sa ovom vrstom građevinskog materijala.

Zemljane kuće imaju više aduta, objašnjava Alia Bengana, profeskora u arhitetonskoj školi u Parizu.

Pre svega materijal je jeftin i svuda dostupan.

Kuće su potpuno ekološke jer njihova izgradnja je moguća odmah na licu mesta, a materijal je potpuno razgradiv.

Ove kuće preko leta noću greju a danju hlade, što je pogodno posebno za pustinjske regije.

"Zemlja nije izolator već zahvaljući zemljanom zidu debljine 40 centimetara unutar kuće se postiže prijatna temperatura u letnjem periodu koja varira u odnosu na spoljšnost do 10 stepeni.

Da bi se temperatura unutar kuće promenila potrebno je 12 sati tako da se noću oslobađa toplota akumulirana tokom dana a danju rashlađuje akumulirana noćna svežina, pojasnila je francuska arhitektkinja.

Nasuprot predubeđenju o njihovoj kratkotrajnosti, kuće od zemlje, mogu da traju i 300-400 godina.


Izvor: Večernje novosti

Нема коментара:

Постави коментар