9. 1. 2015.

Ovih 9 mostova izgledaju kao da nisu sa ovog sveta!


Svet bi bez mostova izgledao sasvim drugačije, ali nikada zapravo nismo uspeli da zamislimo kako bismo funkcionisali bez njih. Osim što spajaju ljude i čine život lakšim, oni su često inspiracija umetnicima, piscima i slikarima.

Inke su osmislile prve mostove koji su bili sačinjeni od konopca, a ova južnoamerička civilizacija nije mogla ni da pretpostavi da je time postavila vrlo značajan temelj za čovečanstvo.

Neki mostovi su veliki i fascinantni, dok su drugi jednostavniji i skromniji. Ovo su misteriozni mostovi širom sveta koji će probuditi vašu maštu i povesti vas u divljinu i neverovatne predele:

RONDA, Malaga, Španija


Neverovatni most je sagrađen u XVIII veku na reci Guadalven, gde se nalazi i srednjovekovni manastir koji je sad pretvoren u muzej umetnosti. Planine Seranija pružaju jedinstven pogled, a kultura i tradicija borbe bikova dolaze sa ovih prostora.

ŽORŽ DE L’AUREZ, Švajcarska


 
Švajcarski veliki kanjon je ulepšan neverovatnim građevinom sačinjenom od retkih prirodnih materijala. Ovaj most deluje kao da je deo neke prelepe bajke i fantastičnih stvorenja.

PONTE GOBO, Italija



Poznatiji kao “Đavolji most”, on ulepšava severni deo Italije i gradić Bobio. Ova drevna građevina ima istorijski značaj i posebnu harizmu iz rimskog doba. Za ovo mesto se vezuje legenda o nastanku Mona Lize, najpoznatijeg dela Leonarda Da Vinčija.

ĐAVOLJI MOST NA RODOPSKIM PLANINAMA, Bugarska



Most na reci Ardi osim što povezuje predele severno od Egejskog mora, on i ukrašava ovaj deo susedne zemlje. Sagrađen je 1515. godine u vreme Otomanskog carstva, a 1984. godine proglašen je za spomenik kulture ove države.

KARBRIDŽ, Škotska


Znamenitost koja potiče još iz XVIII veka proslavio je ovaj grad i učinio ga poznatim širom sveta. Specifični istorijski šarm je još jedna od osobina ovog mesta i njegove najpoznatije građevine.

GAZELTUGATKSE, Španija


Biskajski zaliv je poznat i po ovom neverovatnom mostu i ostrvu koji izgledaju nestvarno na čitavoj obali. Zanimljivost vezana za nastanak ove građevine je ta što je most napravljen prema proporcijama kralja i kraljice.

MOST OD KORENJA, Indija


Korenje “prirodnih giganata” samo je stvorilo fantastične mostove dovoljno jake da izdrže težinu čoveka i njegov prelazak na drugu stranu. Čak se sastoji iz dva dela, pa je moguće kretati se u jednom i drugom smeru bez stvaranja gužve.

MESEČEV MOST, Tajvan


Ova fantastična građevina napravljena je sa visokim lukom kako bi se naglasila lepota i značaj meseca. Mnogi mostovi u Kini i Japanu su napravljeni po ovom modelu kruga, kako bi simbolizovali sjajna nebeska tela.

STARI MOST, Bosna i Hercegovina


Napravljen u XVI veku u periodu turske vladavine, poslužio je kao inspiracija mnogim piscima i pesnicima. Pruža se preko Neretve spajajući dva dela grada i podsećajući nas na istoriju Srba i balkanskih naroda.

Izvor: Telegraf






Нема коментара:

Постави коментар