8. 9. 2014.

Prelepi i ukleti komadić raja


Ostrvo Gajola, tridesetak metara udaljeno od Napulja, izgleda nestvarno, kao iz neke bajke. Uprkos tome i divnoj vili podignutoj na njemu, ostrvo je nenaseljeno, pošto ga smatraju ukletim zbog sudbine koja je zadesila njegove vlasnike.

Ovaj predivni komad zemlje je imao prilično bogatu istoriju. U antička vremena na njemu se nalazio hram boginji Veneri, da bi on vremenom bio porušen.

 Gajola, foto 6.jpg 

Pošto dobar skok i samo nekoliko zamaha rukama deli Gajolu od obale na njoj su se u 17. veku nalazile fabrike, a dva veka kasnije ostrvo je služilo kao artiljerijsko uporište u odbrani napuljskog zaliva.

Početkom 19. veka ostrvo je naselio pustinjak, kog su zvali Čarobnjak. Nakon njegovog boravka na ostrvu podignuta je vila koja i danas stoji. Dvadesetih godina prošlog veka postojala je čak i žičara koja je povezivala ostrvo sa kopnom.

Gajola, foto 2.jpg 

 Ali od tada kreće period tokom kog je steklo reputaciju ukletog ostrva. Švajcarac Hans Braun posedovao je ostrvo tih godina, a on je jednog dana pronađen mrtav i umotan u tepih. Njegova žena se, nešto kasnije, udavila u moru.

Sledeći vlasnik bio je Nemac Oto Grunbak, koji je tokom boravka na ostrvu umro od srčanog udara. Slična sudbina zadesila je i farmaceutskog industrijalca Morisa Iv Sandoza, koji je izvršio samoubistvo.

Gajola, foto 3.jpg 

Nakon njega ostrvo je kupio nemački industrijalac baron Karl Pol Langhajm i doživeo ekonomsku propast dok je boravio na ostrvu.

Najinteresantniji vlasnici svakako su nekadašnji vlasnik „Fijata" Đani Anjeli i milijarder Džon Pol Geti.

Gajola, foto 4.jpg 

Za vreme dok su bili vlasnici ostrva članovi njihovih porodica doživljavali su misteriozne nesreće. Poslednji privatni vlasnik bio je Đanpaskale Grapone, koji je završio u zatvoru.

Ostrvo je trenutno nenaseljeno i čeka sledećeg hrabrog vlasnika ili plivače da mu se približe.

 Gajola, foto 1.jpg 


Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар