17. 9. 2017.

Tehnološko čudo: Kina tvrdi da poseduje pogon kojim može da stigne do Marsa za par nedelja!


Misteriozni pogonski sistem koji ,,prkosi zakonima fizike" bi uskoro mogao da postane realnost u Kini, u kojoj naučnici tvrde da završavaju prototip tzv. ,,Em Drajva" (EmDrive). Ovu tehnologiju, kojom bi se do Marsa stizalo za svega nekoliko nedelja putovanja, pokušavaju da razviju kosmičke agencije širom sveta.

Kineska državna televizija nedavno je saopštila da je tim naučnika pod rukovodstvom dr Čen Jua sa kineske Akademije kosmičkih tehnologija izveo uspešno testiranje tzv. ,,Em Drajva“ (radiofrekventivnog rezonatorskog pogona), kao i da će provera njegove funkcionalnosti uskoro biti održana u svemiru. Ukoliko se ovo pokaže kao tačno, to bi značilo da je Kina postala svetski lider u kosmičkim istraživanjima.


Smatra se da je ovakva tehnologija ključ za uspešno odvijanje budućih kosmičkih istraživanja, jer bi njenim korišćenjem u svemirskim letelicama nestala potreba za gorivom u njima.

Radio frekventni rezonatorski pogon je kontroverzni tip elektromagnetnog pogona u kome anizotropno elektromagnetsko polje unutar mikrotalasnog rezonatora navodno prenosi impuls rezonatoru proizvodeći potisak.

Uobičajeni pogoni izbacuju gorivo, kao što brodovi pomeraju vodenu masu, avioni pomeraju vazdušnu masu, ili rakete koje izbacuju produkte sagorevanja. Pogon koji ne izbacuje mlaz materije da bi proizveo reaktivnu silu, nego obezbeđuje potisak preko elektromagnetnog polja bez ikakve spoljašnje interakcije, se naziva nereaktivni pogon.

Takav zatvoreni sistem ne bi imao potrebe za nošenjem goriva, i bio bi u mogućnosti da stalno proizvodi potisak, sve dok je napajan energijom. Kako je to slikovito objasnio profesor Stiven Tomson sa Univerziteta Sent Endrju: ,,to je kao da pokušavate da okrećete sebe tako što se sagnete i vučete svoje pertle u nadi da ćete početi da levitirate“. Kao takav, ovaj pogon krši Zakon održanja količine kretanja i Treći Njutnov zakon. Zbog toga mnogi fizičari veruju da su takvi pogoni nerealni i stavljana im je etiketa ,,pseudonauke“.


Međutim, Kina od danas tvrdi da je uspela da napravi upravo takvo sredstvo koje proizvodi potisak odbijanjem mikrotalasa o zatvoreni rezonator, ne koristeći pri tom bilo kakvo gorivo. Štaviše, procureli prošlogodišnji dokument NASA-e pokazuje da je ovakav pogon realan i da je američka kosmička agencija već uveliko angažovana u pokušajima da ga proizvede. Ipak, NASA do sada nije bila uspešna u svojim nastojanjima.

Ukoliko se pokaže da Kinezi jesu, to bi moglo biti najveće otkriće ovog veka koje bi otvorilo eru nove fizike.

 

Izvor: Govori Srbija

Нема коментара:

Постави коментар