6. 7. 2016.

Srpkinja koja se sprema za Mars: Nosi samo 3 stvari, nikad ne biste pogodili šta!


Srpkinja Ljubinka Nikolić, koja živi u Kini, čeka treću fazu selekcije kako bi bila među prvom ekspedicijom koja će naseliti Mars.

Dvesta hiljada kandidata želelo je mesto u nesvakidašnjem, revolucionarnom programu MarsOne (detaljnije ovde), koji ima za cilj da ustanovi trajnu naseobinu na Marsu.

Plan je da se svake dve godine na četvrtu planetu od Sunca šalju grupe od po četvoro ljudi, od čega će prva biti lansirana 2022.





Među 100 izabranih je i Srpkinja Ljubinka Nikolić, koja je za Espreso podelila svoja očekivanja, nade, kao i kako ide dalji tok selekcije, s obzirom da će samo 24 Zemljana moći da otputuje na crvenu planetu. Da li će među njima biti naše gore list?

Ona je diplomirala geologiju u Beogradu, magistrirala je geografiju u Njujorku, a obišla je skoro ceo svet. Trenutno živi i radi u Kini.

Sad čeka dalji tok selekcije, i sve je bliža odgovoru: da li će biti ta?

- Treća faza još uvek nije krenula. Znamo da ćemo se  takmičiti nedelju dana u timskim i individualnim aktivnostima, sličnim onima kojima prolaze i NASA astronauti - kaže ona u razgovoru za naš portal. 




Nakon ove faze uspešni kandidati biće testirani i u potpuno izolovanoj komori.

Kaže da je upoznala neke od drugih kandidata ovog programa, ali samo virtuelno.

- Da,  upoznala sam dosta njih ali samo preko Facebook-a. Radujem se danu kada ću sve sresti uživo - kaže Ljubinka. Inače u top 100 kandidata ima raznih nacija, a nama je najbliži i jedan 30-ogodišnji Hrvat.

Nismo mogli da ne pitamo i kako je došla na ideju da se uopšte prijavi za ovaj program. 

Izvor: Espreso

Нема коментара:

Постави коментар