27. 4. 2016.

Moderni Vikinzi dižu jedra


Prošlo je više od hiljadu godina od kako je Lejf Erikson izveo svoje čuveno putovanje od Evrope do velike nepoznate zemlje koju su Vikinzi nazvali Vinland, stotinama godina pre Kristofera Kolumba. Sada jedna skandinavska posada kreće na jednako opasno putovanje preko Atlantika.

Najveći vikinški brod na svetu sagrađen u moderno doba sada kreće na opasno putovanje preko Severnog Atlantika.

Brod „Zmaj Haralda Lepokosog“, nazvan po kralju Haraldu Harfagru, koji je ujedinio Norvešku devetstotih godina, trebalo je da isplovi iz vikinškog sela Avaldsnes u Haugesundu u Norveškoj u nedelju, ali je morao da sačeka da se poboljšaju vremenski uslovi.

„Moramo da sačekamo da dođe pravi trenutak između dva fronta niskog pritiska, što je isto ono što su radili Vikinzi u svoje vreme“, izjavio je švedski kapetan Bjorn Ahlander.

​Brod će se uputiti u Ameriku preko Islanda, Grenlanda i Njufaundlenda i time odati počast čuvenom putovanju Lejfa Eriksona i njegovih Vikinga.

Ahlander, koji je ranije radio kao šef na naftnoj bušotini u Geteborgu, kaže da je samo vreme polaska ključna tačka za bezbedan prelaz preko Severnog Atlantika.

„Imamo samo mesec dana, jer je maj jedini vremenski period koji je manje-više oslobođen niskog pritiska i jakih vetrova. Tada su dobre šanse da se bezbedno pređe okean“, rekao je kapetan.

Iako će ih pratiti spasilački brod, mešovita posada koja broji 33 člana pripremljena je za opasno putovanje.

„Proći ćemo kroz najopasnije svetske vode, uključujući i južni deo Grenlanda, koji ima mnogo ledenih santi i gde vladaju niske temperature. Nemamo nikakvu zaštitu. Ovo je otvoreni brod. Ako se nešto desi, to neće biti šala“, dodao je Ahlander.

​Vikinški brod je opremljen savremenim navigacionim uređajima, ali i istorijskim alatkama, kao što je kapetanov dnevnik i magnetni kompasi.

„Svesni smo da sve može da otkaže, pošto se elektronska oprema i slana voda ne slažu baš najbolje. Zbog toga se oslanjamo i na navigacione metode Vikinga, srednjeg i 21. veka“.

Nakon prelaska Atlantika posada namerava da poseti Kvebek i Toronto u Kanadi. U Sjedinjenim Državama „Zmaj“ će spustiti sidro u Tvin Portsu, Čikagu i Njujorku.

​Korito „Zmaja Haralda Lepokosog“ je napravljeno od hrastovine, a brod je dugačak 35 metara od pramca do krme. Širok je 8 metara, jarbol je visok 24 metra, a jedra su napravljena od 260 kvadratnih metara svile.



Izvor: Večernje novosti

Нема коментара:

Постави коментар