12. 2. 2015.

Kako je medved Vojtek postao ratni heroj Drugog svetskog rata


Vojtek je jedan od najpoznatijih medveda na svijetu, on je proglašen retnim herojem, ima svoj websajt, svoje pivo, a o njemu se snima i film.

Vojtek je bio mladunče kada su ga u Iranu 1942. godine kupili pripadnici 22. artiljerijske brigade poljske vojske od jednog dečaka za par konzervi mesnog nareska.

Vojnici su ga hranili mlekom, voćem, medom i džemom, a kad je porastao pivo mu je postalo omiljeno piće. Vojteku su vojnici davali cigarete, koje je on ponekad pušio, a češće žvakao.


Medved Vojtek je ubrzo postao nezvanična maskota jednice, spavao je u šatoru sa vojnicima, sedio sa njima pokraj vatre, jeo i zabavljao se sa njima.

Vojtek je uživao u rvanju, a umeo je i da salutira prilikom pozdrava. On je imao svoje mesto i u vojnom džipu – mesto suvozača. Ova jedninica je prešla pod komandu britanske vojske koja nije dozvoljavala držanje ljubimaca u vojnim logorima, tako da su se Poljaci dosetili i Vojteku dali čin redova.

Vojtekova jedinica je učestvovala u jednoj od najkrvavijih borbi Zapadnog fronta u Drugom svetskom ratu – borbi za Monte Kasino. Vojtek je tokom borbe nosio kasete sa municijom, koje su težile 45 kilograda, od kamiona sa zalihama do prvih borbenih redova. Njegovi saborci kažu da nije ispustio ni jednu jedinu kasetu.

Njegovo herojstvo je bilo toliko inspirativno da je 22. artiljerijska brigada promenila tadašnji grb, u grb koji predstavlja Vojteka koji nosi municiju.


Nakon rata, neke vojne jedinice Poljske, koje se nisu slagale sa politikom SSSR-a, su prebačene u Škotsku, što je bio slučaj i sa Vojtekovom 22. brigadom.

Ostatak svog života Vojtek je proveo u edinburškom zoološkom vrtu. Kažu da bi se uvek radosno okrenuo kada bi začuo posetioce koji govore poljski jezik. Dok je bio živ, stalno su ga posećivali saborci iz armije, davali su mu cigarete, a neretko ulazili u kavez da se pozdrave i porvaju sa njim.


Vojtek je proglašen ratnim herojem, a statue i plakete čuvaju uspomenu na njega u Poljskoj, Edinburgu, Londonu i Kanadi. Preminuo je 1963. kada je imao 22 godine.

Izvor: Kliker TV

Нема коментара:

Постави коментар