5. 12. 2013.

Nestabilna istorija Večnog grada


Milioni turista godišnje poseti Rim i uživaju u lepotama italijanske prestonice. Ne slute, međutim, da velikom broju zgrada i uličica preti opasnost od urušavanja.

Bogata istorija Rima dala mu je epitet Večnog grada, ali ta ista bogata istorija, u koju spada i ogromna mreža podzemnih antičkih tunela, već je odgovorna za 83 srušena objekta.

Baš zato geolozi su pokrenuli ogroman projekat mapiranja tunela i katakombi.

Timovi naučnika sa Univerziteta „Džordž Mejson“ u Vašingtonu i Centra za speleološka istraživanja u Rimu istražuju podzemnu istoriju Večnog grada kako bi u budućnosti sprečili urušavanje objekata.


Kada završe imaće tačnu sliku i moći će da vide kojim područjima najviše preti urušavanje.

Pomoću 3D lasera naučnici skeniraju i traže strukturne pukotine i slabosti, a onda i silaze u tunele radi detaljne inspekcije.

„Na skenerima se jasno vide pukotine. Pomoću njih mapiramo otvore i mapiramo bilo kakvu vrstu prolaza. Posle inspekcije tačno znamo da li je tunel rizičan“, kaže geolog Đuzepina Kisar Matijeti.


Naučnike najviše zabrinjava to što su već nekoliko puta naišli na podzemne tunele kojima preti urušavanje a koji su izuzetno blizu prometnih gradskih ulica.


Izvor: RTS



Нема коментара:

Постави коментар