7. 12. 2013.

Šta li bi stavili na srpsku zastavu?

 Kinesku čine crvena pitaja (kaktusovo voće), i karambola, odnosno zvezdano voće, karakteristično za Filipine, Indoneziju, Maleziju, Bangladeš i Indiju.

Niste gladni? E, pa bićete nakon što pogledate ovaj zanimljivi niz zastava.

Kreirali su ih ljudi iz australijske advertajzing agencije "WHYBIN\TBWA", pomoću prehrambenih elemenata koji se obično vezuju za svaku od tih zemalja čija je zastava u pitanju.

Razlog? Promocija Sidnejskog festivala hrane, najvećeg te vrste na najmanjem kontinentu, koji je prošle godine posetilo gotovo milion ljudi!

Dolaze i šefovi kuhinja sa svih strana sveta.

Švajcarska – pršuta i ementaler

Možda im nije bilo teško da naprave široke štrafte, recimo, italijanske zastave od bosiljka, špageta i paradajza, ili američku i grčku – od zemički i viršli, odnosno, feta sira i maslinki, no, savladavanje složenijih nacionalnih obeležja bilo je pravi izazov.

Ima tu i toliko jednostavnih, a opet savršenih rešenja – japanska zastava od tuna sušija.

Priznajte, od koje vam je najviše potekla voda na usta?

Turska – ratluk

Vijetnamsku čine tropsko voće rambutan, bobičasto voće liči, i karambola, odnosno zvezdano voće
 
Britansku sačinjavaju testo za „skon“ kolačiće (jedu se uz čaj), šlag krem i džemovi
 
Tajland se diči slatko-ljutim sosom od čili papričica, rendanim kokosom i plavom krabom
 
Španska - Čorizo svinjska kobasica i pirinač
 
Američke štrafte su od hot-dogova sa kečapom, dok zvezdice mogu činiti senf ili sir
 
Libanska je od lavaša (tankog hleba), fatuš povrćne salate i grančice peršuna
 
Indonežanska zastava je od ljutog karija i pirinča
 
 Italijanska zastava je od bosiljka, špageta i čeri paradajza
 
Južnokorejska je, naravno, od njihovog kimbapa (rolnice od mesa i pirinča, umotane u alge) i sosova

Jednostavna ,a savršena: japansku čine pirinač i tuna suši

Indijska je od karija, pirinča i papadama, tj. tankog hrskavog testa
 
Francuska zastava: plavi sir, bri i grožđe
 
Brazilska je od limete, listova banane, ananasa i pešnfruta, karakterističnog za Brazil, Paragvaj, Urugvaj i Argentinu

Australijsku zastavu čine pita s mesom i sos od paradajza
 
Pogodite od čega je grčka? Maslinke i feta sir, naravno!
 
Izvor: RTS
 

 
 


 
 
 
 
 
 
 






Нема коментара:

Постави коментар