Dejvid Grejser iz mesta Providens na Rod Ajlendu (SAD) zavisan je od jedenja insekata. Tokom proteklih 11 godina probao je oko 5.000 različitih buba, a među omiljenim poslasticama su mu bubašvabe, škorpije i muve u stadijumu lutke, kojih uvek ima u zamrzivaču u svom podrumu.
U emisiji TLC “Moja luda opsesija” Grejser je, između ostalog demonstrirao i kako mrežicom lovi insekte u niskom rastinju, i kako ih “bezbolno” ubija zamrzavanjem.
Grajser je oženjen, otac je jednog deteta i radi kao nastavnik engleskog. Drugim rečima, vodi uglavnom nomalan život, osim kada je reč o neobičnim navikama u ishrani.
Pre nego što ih pokupi poslastuice rado i proba
- Govore mi da sam lud, bolestan, uvrnut, i mislim da to znači da nisam baš popularan – kaže Grejser.
On ipak nepokolebljivo brani svoju bizarnu sklonost, za koju kaže da nije ništa gora od jedenja morskih ljuskara i zglavkara – koje smatra “vodenim bubama” – samo što je neuporedivo jeftinija.
Zamrzivač u podrumu pun je ovakvih i sličnih zaliha
Njegova supruga Kim nije, međutim, ni malo oduševljena muževljevom gurmanskom sklonošću, koja po njenom mišljenju s vremenom sve više jača i pretvara se u pravu opsesiju.
Tu je i činjenica da u zamrzivaču u podrumu imaju 20 različitih vrsta insekata, ukupno oko 12.000 primeraka, koje Grejser čuva uredno pakovane u plastičnim vrećicama sa rajsfešlusom i smatra ih za “svoju redovnu zalihu”.
On ja zagovornik ishrane insektima (odnosno entomofagije) još od 2001, a u međuvremnu je imao veliki broj TV nastupa i predavanja širom sveta, u kojima je nastojao da promoviše njene prednosti u odnosu na uobičajenu hranu.
Između ostalog, tvrdi da činija skakavaca predstavlja mnogo kvalitetniji obrok od goveđe šnicle – sa manje masti, više vitamina i daleko manjim troškovima proizvodnje.
Izvor: Blic
Нема коментара:
Постави коментар