3. 5. 2013.

Probao 5.000 različitih buba, najviše voli bubašvabe



Dejvid Grejser iz mesta Providens na Rod Ajlendu (SAD) zavisan je od jedenja insekata. Tokom proteklih 11 godina probao je oko 5.000 različitih buba, a među omiljenim poslasticama su mu bubašvabe, škorpije i muve u stadijumu lutke, kojih uvek ima u zamrzivaču u svom podrumu.

U emisiji TLC “Moja luda opsesija” Grejser je, između ostalog demonstrirao i kako mrežicom lovi insekte u niskom rastinju, i kako ih “bezbolno” ubija zamrzavanjem.

Grajser je oženjen, otac je jednog deteta i radi kao nastavnik engleskog. Drugim rečima, vodi uglavnom nomalan život, osim kada je reč o neobičnim navikama u ishrani.


Pre nego što ih pokupi poslastuice rado i proba

- Govore mi da sam lud, bolestan, uvrnut, i mislim da to znači da nisam baš popularan – kaže Grejser.

On ipak nepokolebljivo brani svoju bizarnu sklonost, za koju kaže da nije ništa gora od jedenja morskih ljuskara i zglavkara – koje smatra “vodenim bubama” – samo što je neuporedivo jeftinija.

Zamrzivač u podrumu pun je ovakvih i sličnih zaliha

Njegova supruga Kim nije, međutim, ni malo oduševljena muževljevom gurmanskom sklonošću, koja po njenom mišljenju s vremenom sve više jača i pretvara se u pravu opsesiju.

Tu je i činjenica da u zamrzivaču u podrumu imaju 20 različitih vrsta insekata, ukupno oko 12.000 primeraka, koje Grejser čuva uredno pakovane u plastičnim vrećicama sa rajsfešlusom i smatra ih za “svoju redovnu zalihu”.

On ja zagovornik ishrane insektima (odnosno entomofagije) još od 2001, a u međuvremnu je imao veliki broj TV nastupa i predavanja širom sveta, u kojima je nastojao da promoviše njene prednosti u odnosu na uobičajenu hranu.

Između ostalog, tvrdi da činija skakavaca predstavlja mnogo kvalitetniji obrok od goveđe šnicle – sa manje masti, više vitamina i daleko manjim troškovima proizvodnje.


Izvor: Blic



Нема коментара:

Постави коментар