Kako se razlikuju običaji u različitim krajevima sveta, tako se razlikuju i kuhinje i hrana koja se priprema.
Izgleda da se najveće poslastice koje bismo najradije izbegli u što širem krugu, uglavnom zbog mirisa, nalaze u skandinavskim zemljama i na jugu Azije.
Naravno, to ne znači da su aromatične poslastice zaobišle ostatak sveta pa tako u našoj galeriji možete pogledati gde se to nalazi najdegutantnija hrana mirisom i ukusom.
Ako imate osetljiv želudac, možda bi bilo dobro da zaobiđete ova jela.
Durian
Balut
Specijalitet iz južne Azije definitivno nije za one slabijeg želuca i naviknute na tradicionalno pripremljena jaja. Gotovo potpuno razvijeni embrion patke rezervisan je samo za najznatiželjnije zapadnjake.
Hákarl
Izgleda da skandinavske zemlje imaju opsesiju raspadnutim ribama. Još jedan njihov specijalitet je fermentirano meso morskih pasa koje ima vrlo zanimljiv okus, a pogotovo miris. No, može se jesti samo u takvom stanju jer inače postoji rizik od trovanja.
Kriadiljas
Meksički specijalitet su testisi bika koji se mogu pripremiti na različite načine kako bi se naglasila njihova aroma. Naravno, dodatno naglašavanje činjenice da u ustima imate bikove testise nije potrebno.
Tepas
Ribe ostavljene u zakopanim bačvama da fermentiraju nedelju dana specijalitet je i na Aljasci. Konzumiraju se zajedno s prethodno odstranjenom utrobom i glavom.
Pača
Posebna poslastica za one koji vole da gledaju u oči svom obroku poslužuje se u Iraku i Egiptu gde se ovčje glave kuvaju u supi s ostatkom organa i poslužuju se obično s nogom, hlebom i krompirima.
Izvor: Kurir
Нема коментара:
Постави коментар