26. 10. 2015.

Vožnja motociklom najopasnijim putem na svetu


Jedan od najopasnijih puteva na svetu nalazi se na severu Indije u državi Himačal Pradeš. Na mnogim mestima tek malo širi od obične staze, ovaj makadamski put usečen u vertikalnu liticu predstavlja izazov čak i za pešake, naročito ako se plaše visine, a kamoli za motocikliste.


Međutim, ovi motociklisti iz Indije pokazali su neverovatnu hladnokrvnost (ili ludost, u zavisnosti kako na to gledate). Oni su prešli ovu deonicu na svojim dvotočkašima, a čitavu avanturu su snimili kamerom i postavili na YouTube.

Prenosimo vam video čiji je autor jedan od motociklista, uz upozorenje da ga ne preporučujemo onima sa slabim živcima.

U nastavku možete pogledati i prva dva dela ove avanture:




Izvor: Fokus

Nakon ovoga videa ćete se zapitati ko je normalan, a ko nije…


Danas vam donosimo urnebesan snimak, nakon kojeg ćete se zapitati više stvari. Čovek je jednostavno uradio nemoguće i savladao sve granice.

Malo je reći da je “previše” jer je ovo više od toga.

Nakon ovoga videa ćete se zapitati ko je normalan, a ko nije…


Izvor: Delikatno

22. 10. 2015.

Da li je ovo najromantičniji Srbin: Ostaćete bez daha kada vidite kako je zaprosio svoju devojku!


Mario Dulić rešio je da zaprosi svoju devojku Vesnu Vučičević na nesvakidašnji način. Avion Cessna C-172N poleteo je oko 10:20 ujutru sa subotičkog sportskog aerodroma “Bikovo”. Ruta ga je vodila i ka selu Đurđin koje je vazdušnom linijom od aerodroma udaljen 13 kilometara.

Avion je ovde poslužio samo kao pomoć da se vidi natpis ispisan u polju, “Vesna, udaj se za mene”.

– Parcela ima malo više od 10 hektara. Izabrao sam je jer dimenzije odgovaraju tekstu koji sam hteo da napišem. Na tom placu imam GPS navigaciju, dakle, autopilota. Napravio sam virtuelnu mapu parcele. Izdelio je na kvadrate 25×25 metara. Jedno slovo sam pisao u četiri takva kvadrata – slovo je 50 sa 50 metara. Širina slova je 9 metara, jer mašina kojom sam radio – “Gruber” je širine 3m – objašnjava Mario Dulić za portal Tango Six i dodaje:

- Razmaci između slova su bili 11 metara, odnosno 72 metra – da bi moglo da se vidi iz aviona na visini od 400-500 metara. Kada sam sve završio, iz aviona sam snimio kako to izgleda – sa nekih 300 metara, pošto se sa zemlje ne vidi.


On kaže da je dan pre prosidbe sve snimio iz aviona.


– Kada sam se popeo na traktor mogao sam da vidim jedno slovo, eventualno dva, ostala su bila kao linije. Nisam znao kako je ispalo. Zato smo dan pre prosidbe sve snimili iz aviona – kaže Mario i dodaje:


– Na ideju sam došao pre 2-3 godine. Pre šest meseci sam odlučio da ću to uraditi ove godine, posle četiri godine veze – objasnio je Mario za Tangosiks i dodao da je nakon prosidbe zaista usledio obećani panoramski let iznad Subotice i Palićkog jezera.

Izvor: Telegraf

20. 10. 2015.

Jezivo: Zapamtićete ovu fotografiju kada sledeći put krenete na WC šolju


Verovatno možete zamislite neku strašnu stvar koju biste mogli videti zaglavljenu u WC šolji.

Jedan korisnik Reddita vjerovatno je podigao lestvicu na toj skali postavljanjem slike pacova koji se zaglavio u cevi toaleta, na pola puta da ga ujede za pozadinu.

Očigledno su dani kada vidite pauka u kupatilu prošlost, jer smo prešli na novi nivo jeze!

Fotografija je postala viralna, a korisnik Reddita objasnio je to sledećim rečima:

“Ovo je bilo u hotelu u kojem je odseo moj rođak, u njegovoj sobi… Čuo je grebanje u kupatilu i proverio. Imao je šta i da vidi. Za svaki sedeći put zapitajte se: ako se desilo jednom, može da se desi opet!”





Izvor: BiH News

16. 10. 2015.

Snimljena fatamorgana: Na stotine ljudi videlo ogroman misteriozni grad kako pluta na nebu


Lokalni stanovnik snimio je ogroman misteriozni grad koji je sadržao solitere, plutao je mešu oblacima iznad grada Fošan u centralnoj provinciji Guangdong, Kina, 7. oktobra.

Na stotine šokiranog lokalnog stanovništva prisustvovalo je ovom čudu koje je trajalo samo nekoliko minuta pre nego što je potpuno nestalo.

Jedna od mogućnosti, o kojoj se raspravlja na nekoliko foruma, je iluzija, prirodni optički fenomen u kojem se svetlosni zraci lome tako da proizvode sliku udaljenih objekata ili na nebu. Druga mogućnost je fatamorgana, jedna vrsta superiornog čuda.


Međutim, neki su podigli strah da je ova misteriozna pojava rezultat projekta Blu Bim testa, holografske tehnologije koja se vrši u cilju testiranja reakcija stanovnika grada Fošan ili je to bio privremeni vrtlog mogućeg paralelnog univerzuma.



Izvor: BiH News

13. 10. 2015.

Neverovatno: Pogledajte kako izgleda beskućnik kada ga srede


Ako vas je možda napustila vera da postoje dobri ljudi, ono što ćete da pročitate u tekstu pokazaće vam suprotno.

Čuman Don Lusijano nam dolazi iz dalekog Perua, oboleo je od šizofrenije zbog čega većinu svog vremena provodi na ulici.

Don Lusijano ima 83 godine, a zbog načina svog života, on je zapušten i prljav.


Iako ima svoju porodicu i dom, zbog bolesti mu izgleda više prija život na ulici.

Meštani Ferenfafeua odakle je i on sam, odlučili su da ga malo upristoje i srede.


Oni su ga okupali, ošišali, obrijali i dali mu novu odeću. Rezultati su, kao što vidite, neverovatni.





Izvor: Telegraf

Ovaj čovek živi sa pet žena: Šta mislite da li spavaju svi zajedno u krevetu?


Ovo je veoma neobična priča o čoveku po imenu Bred Vilijams, njegovih pet žena i njihovih dvadesetčetvoro dece.

Porodica Vilijams se po svemu razlikuje od bilo koje normalne porodice, ali to nije sve, oni se razlikuju i od drugih poligamnih porodica. Sebe vole da nazivaju “progresivnim poligamistima”.

Bredi i njegove žene su nekada bili mormoni, ali su odlučili da taj životni stil nije za njih i napustili su mormonsku zajednicu, koja se verovatno prepolovila nakon njihovog odlaska.

Svaka žena živi u zasebnom ulazu sa svojom decom, a Bredi svake večeri menja krevet u kom spava, tako da ga svaka od žena ima pored sebe svake pete noći.

Nikada ne spavaju svi zajedno, niti se bilo koja od žena meša u njegove odnose s nekom drugom ženom. Iako izgleda čudno, oni zapravo imaju veoma stroga moralna načela.

Ono što se nameće kao pitanje je – kako se izdržavaju? Bredi poseduje građevinsku firmu, a neke od žena su takođe tu zaposlene.

Njih pet su sve odrasle u istom mestu i sve su ro-đake. Iako često izbiju problemi, ova neobična porodica ipak zrači nekom idiličnom atmosferom. Ručaju svi zajedno, iako nemaju toliko veliku trpezu, a i mnoge druge aktivnosti obavljaju svi zajedno. Pogledajte kako izgleda ova velika porodica ili, bolje reći, malo pleme.


Izvor: BiH News

Slikala se gola, pa greškom poslala fotografiju šefu. Njegov odgovor će vas oduševiti...


Napravila je kardinalnu grešku! Neimenovana devojka greškom je poslala svoju golišavu  fotografiju  šefu umesto dečku.

Ona je podigla majicu i slikala svoje grudi, a na fotografiji je napisala “Šta propuštaš ovog vikenda”.



Devojka se slikala kako bi raspalila maštu svom dečku, ali je fotografiju greškom poslala šefu. Kada je shvatila šta je uradila bilo je kasno.

– Zdravo. Verovatno nisi htela da pošalješ ovo meni, ali molim te budi pažljivija, ja sam tvoj šef – glasio je odgovor njenog pretpostavljenog.



Kako je reagovala devojka koja je poslala sliku svojih grudi nije poznato.


Izvor: BiH News

12. 10. 2015.

Muž je otkrio 95.000$ koje je njegova žena godinama sakrivala. Njen razlog će vas dobro nasmejati!


Jedan stariji bračni par zajedno je već više od 50 godine, i sve do ovog trenutka nisu imali tajne jedno od drugih. Postoji jedna stvar – supruga je od svog muža tražila da nikada ne otvara jednu kutiju za cipele koja se stalno nalazila na gornjoj polici njihovog ormana.

Muž ju je poslušao i nikada nije pogledao sadržaj te misteriozne kutije. Ali, jednoga dana njegova supruga se razbolela i odlučila da otkrije tajnu kutije svom mužu i zatraži da je odvede u bolnicu.

Kada se vratio kući, pronašao je kutiju i otvorio je. Unutra su bile dve pletene lutke i svežanj novčanica u ukupnom iznosu od 95.000$!

Ali zašto? Kako? šokirano je govorio muž. ”Pre nego što smo se venčali, moja baka ispričala mi je jednu priču” rekla je bolesna žena ”dala mi je savet da, kada god se posvađamo, ne budem ljuta i raspravljam se, već da sednem i tkam lutku. To će me smiriti”

Starac je osetio veliki šok. U ovoj staroj kutiji nalazile su se samo dve lutke. To je značilo da je za sve ove godine zajedničkog života, ona bila samo dva puta ljuta na njega. Čvrsto ju je zagrlio i upitao: ”Ali, reci mi, odakle sav ovaj novac?”

”Ah… da” rekla je sa osmehom ”taj novac sam dobila od prodaje lutaka”

Izvor: Direktno

11. 10. 2015.

Evo šta se događa sa dušom posle smrti: Svedočenje vatrogasca koji je iskusio smrt!


Tokom proteklih nekoliko decenija, došlo je do mnoštva istraživanja iskustava bliskih smrti i šta to znači za naše duše. Jedan od najekstremnijih istraživača je Arvin Gibson, penzionisani nuklearni inženjer.

1996. godine on je intervjuisao vatrogasca po imeni Džejk koji je bio član “Hotšots” vatrogasnog tima. Ova posebna grupa vatrogasaca se poziva kada su u pitanju najopasniji šumski požari i konstantno rizikuju živote.

Prema Džejku, 1989. godine njegova ekipa radila je na strmoj planini kada je odjednom vetar promenio smer. Gomila drveća se u sekundi zapalila i desila se masovna eksplozija.

Grupa nije imala vremena da se pripremi i svako od njih je pao na zemlju. Kako je drveće eksplodiralo i vatra zahvatila površinu, kiseonik je praktično bio usisan iz vazduha.

Pre nego što je shvatio, našao se kako gleda u svoje telo iznad zemlje. Telo je beživotno ležalo u rovu. Dok je bio van svog tela, kaže da je bio u potpunosti u miru i nije osećao nikakav bol. Pogledao je oko sebe i video da neki od njegovih kolega takođe lebde iznad svojih tela. Mogli su da se vide i međusobno komuniciraju jedni sa drugima.

Stvari su postale još nerealnije kada je primetio da jednog od njegovih kolega koji je rođen sa defektom noge. “Pogledaj, Hoze, tvoje stopalo je normalno”, rekao je Džejk prijatelju. Kada je Hoze napustio svoje telo, njegova noga je bila izlečena.

Nakon ovog otkrića, Džejk je rekao da se pojavila jaka svjetlost.

“Svetlost – fantastična svetlost. Bila je blještavija nego kada sunce obasjava polje snega. Nisam mogao da gledam i bolele su me oči.”

On je tada video da je njegov pradeda stajao u svetlu. On je bio Džejkov vodič kroz ovo iskustvo. Prema Džejku, on je sreo nekoliko rođaka i od preminulih je čuo svakakve interesantne stvari o životu i smrti.

U jednom trenutku, Džejk je rekao da se izjasnio da ne želi da se vrati u svoje telo. On to objašnjava ovako:

“Kada sam bio tamo, sve je bilo tako savršeno, i moj duh i moje telo…sve je bilo tako slobodno. Izgledalo je kao da je sve neograničeno. Kada sam se vratio, uvek postoji nešto što te remeti, kao artritis ili upala mišića , ali ne i tamo. Vraćanje u svoje telo značilo bi da ću se osećati tesno, kao da me telo sputava. Na primer, kada sam igrao fudbal, nekoliko dana nakon utakmice uvek sam bio ljut. Isto stvar se desila nakon mog povratka u fizičko telo. Bio sam povređen i osetio sam se ograničeno, bilo mi je jako teško da se naviknem.”

Kada se Džejk vratio u svoje telo, on je primetio da su se neke metalne stvari od kolega istopile, a vatra je još uvijek besnila. Još neki članovi tima bili su živi i svi su se okupili na vrhu planine.

Nakon incidenta, dosta članova tima prijavili su slična iskustva bliska smrti. Džejk je bio zapanjen da čuje kako su neki doživeli isto što i on. I oni su takođe, došli u kontakt sa preminulim članovima svojih porodica i dat im je izbor da se vrate u svoja tela.




 Izvor: Kurir

6. 10. 2015.

Ovo su poruke najvećih proroka: Treći svetski rat je – počeo!

 Baba Vanga

Mnogi svetski poznati proroci složili su se da će ova godina biti godina u kojoj je počeo Treći svetski rat. Evo šta su o tome, o ratu islamista, kolonama izbeglica koje nadiru u Evropu, govorili baba Vanga, Nostradamus i Tarabići.

Baba Vanga: Muslimani će vladati Evropom


Bugarka Vangelija Gušterova, poznatija pod imenom baba Vanga predvidela je da će 2010. godine početi Treći svetski rat, ali tako što će sukobi prvo da izbiju u zemljama gde će narod ratovati međusobno, a da će se kasnije to širiti čitavim svetom.

Baba Vanga je predvidela da će 2020. Evropa biti gotovo prazna, bezljudna i najavila da će 2043. godine Starim kontinentom zavladati muslimani.

Vanga je navela da će muslimani preživele Evropljane eliminisati upotrebom hemijskog oružja. U Francuskoj će potom jačati takozvani partizanski pokret protiv islamista.

Slepa proročica je predvidela i da će Amerikanci 2066. napasti Rim, koji će tada biti potpuno muslimanski grad. SAD će u tom napadu koristiti novo klimatsko oružje – naglo zahlađenje.

Vanga je i u 2014. „videla“ Tri događaja: Prvi je velika poplava s proleća.

Drugo „viđenje“ odnosi se na Bugarsku koju će u bolji život posle maja povesti visok čovek koji dolazi iz inostranstva.

I na kraju, kao treće, Baba Vanga je videla dolazak nove pošasti i to u obliku bolesti gore od side koja će pogađati prvenstveno muškarce.

Nostradamus: ISIL „treći antihrist“

 

Nostradamus

Prema nekim tumačenjima Nostradamusa, raspad Evropske unije započeće ove, 2015. godine. Formiraće se grupe od po tri države koje će stvarati svoje celine unutar Unije, što će voditi slabljenju i cepanju EU.

Nostradamus je predvideo i neočekivane događaje na Bliskom istoku, na koje Zapadne sile nemaju pravi odgovor. Naime, trebalo bi da usledi veliko ujedinjenje muslimana.

„Iz jedne arapske zemlje,

biće rođen Muhamedov sledbenik,

Ući će u Evropu noseći plavi turban,

Biće teror čovečanstvu,

Nikad većeg horora „.

Da li je „Muhamedov sledbenik“ iz Nostradamusovih stihova Abu Bakr al Bagdadi, vođa IS?

Mnogi stručnjaci drže da je Nostradamus u svojim pročanstvima nagovestio napad svearapske i muslimanske države koja će, kako sugerišu njegovi stihovi uništiti Izrael, Egipat, Aziju, Afriku, čak doći do Italije, gde će biti zaustavljana od dva velika vladara.

Nostradamus predviđa dolazak trećeg atihrista, posle dvojice Napoleona Bonaparte i Adolfa Hitlera. On ga je nazvao Mabus i njegova bi pojava na svetskoj sceni označila početak kraja sveta kakav danas poznajemo. Da li je treći antihrist Islamska država kako se mnogi tumači Nostradamusa danas slažu ili nije, odgovor još sa sigurnošću ne može dati niko.

Ali istovremeno dešavaće se nešto mnogo opasnije, jer će čovek morati da se bori sa prirodnim silama. Prema Nostradamusu doći će do pomeranja Zemljinih polova, što će izazvati nova ledena doba na određenim delovima planete.

Sadašnji Severeni i Južni pol će se otopiti, ali ne zbog globalnog zagrevanja, već zbog premeštanja polarnih ledenih kapa! U predelu koji pokrivaju Sjedinjene Američke Države, na sadašnjem 50 stepenu geografske širine formiraće se novi Severni pol, a Južni pol će se naći jugozapadno od Australije.

Nostradamus najavljuje potonuće Zemlje u „ambis planetarnog mraka“, zbog pojave nekog asteroida, odnosno planetoida iz kosmosa. Njega ovaj vidovnjak zove „Mesečev brat“, a asteroid bi mogao da donese jako zahlađenje i novo ledeno doba.

„Nebo će goreti na četrdeset pet stepeni“, govorio je Nostradamus.

Najpoznatije svetsko ime proricanja i vidovnjaštva, Nostradamus prorekao je da smo već zagazili u 13-ogodišnji ciklus u kojem se odlučuje o sudbini planete i čovečanstva.

Taj ciklus je počeo 2012. godine, a završiće 2025.

Prvi razorni zemljotres bi se mogao dogoditi Turskoj, a potom bi naredne, 2016. godine usledio i potres na crnogorskom primorju. Zemljotresi bi nastavili da tresu oblast evropskog dela Sredozemnog mora, a posebno Italiju i Španiju.

Tarabići: Srbija Nojeva barka

 


„Kad miris izađe iz poljskog cveća, kad milost izađe iz čoveka, kada reke izgube svoje zdravlje, nastupiće najveći opšti rat. Kad zbije ovaj ljuti rat, teško onijem vojskama koje budnu uzlijećele u nebo, a blago onijem vojnicima koji budnu vojevali po zemlji i po vodi. Narod će izglupiti, rađaće se ljudi, a da ne znaju ko im je djed i pradjed … Među Srbima, otkako je veka i sveta, goreg roda biti neće „, govorio je srpski prorok Mitar Tarabić iz sela Kremna.

Otkako je 1899.godine umro Mitar Tarabić, njegov stric Miloš, prorok kao i svi Tarabići, nikome se nije javljao sve do skora, a onda je poručio da je blizu Treći svetski rat.

„A šta će sve biti nemojte me ni pitati, ne umijem vam reći, jer je tako strašno. Trajaće godinama, godinama će trajati i dugo će trajati. Stradaće nevini više nego krivi. Kad se rat završi sve će biti razrušeno. Gađati će se najsvetija mesta na svetu, mnogi gradovi će biti sprženi i sravnjeni sa zemljom „, rekao je Miloš.

Video je i kolone izbeglica koje idu preko Balkana: „Neće putovati vazduhom, ljudi će ići brodovima. Biće mnogo morskih hajduka (gusara, krijumčara) koji će uništavati sve na moru. Svaki brod će morati da strepi „, kazivao je Miloš Tarabić.

Govorio je da će „kolone izbeglica iz celog sveta čekati na granicama Srbije koja će im biti kao Nojeva barka“.

Izvor: Pravda

Šta je, bre, ovo?! Snimio polumrtvu bebu sirene na plaži!

Mali vanzemaljac sirena

Na australijskoj obali jedan korisnik Jutjuba snimio je neverovatnu stvar i postavio video snimak svog otkrića na internet.

Ako je verovati onome što kaže autor videa, reč je o misterioznom vanzemaljskom stvorenju nalik morskoj sireni, koje je snimio na osamljenoj plaži u Severnom Kvinslendu u Australiji.

Stvorenje je, kako se čini, veličine novorođenčeta, a na leđima mu se ocrtavaju čudne izrasline duž kičme. Ipak, za razliku od sirene, nema rep, već dve noge, iako deluje da mu je koža glatka i sluzava, a ima i proširene šake i stopala kao da su prilagođene za plivanje.

Ili se možda sirenama noge spajaju u rep tek u pubertetu?

Autor snimka tvrdi da je ovo snimio nakon što je pronađena kolonija ovih bića, ali i da je istraživanje te nepoznate vrste stavljeno pod najstrožu kontrolu i pod velom je tajne.

Stvorenje najpre nepomično leži, ali odjednom počinje da mrda glavu i tada se čuje iznenađeni uzvik snimatelja „s*anje“. Stvorenje podiže glavu, i vidi se sa leve strane lica potpuno belo oko, a potom je spušta ponovo.


U današnje vreme kada ima puno montiranih snimaka, lako možemo da zaključimo da je reč o još jednoj prevari ili glupoj šali. Ipak, zašto bi neko ko želi da prevari javnost snimio stvorenje koje ima noge, a u komentaru govorio da je reč o sireni, pa i vanzemaljcu, ni sam ne znajući za šta da se odluči?

Ili je možda reč o vanzemaljcima iz sazvežđa Sirijus koje pominje afričko pleme Dogoni, a prema kojem su oni čovekoliki vodozemci?

Ostavljamo čitaocima da sami izvuku zaključke.


Izvor: Pravda

5. 10. 2015.

Vite Poket: Psihodelični krajolik nacionalnog spomenika Vermilion Klifs - SAD


Vite Poket (White Pocket) psihodelični krajolik skriven u pustinjskom prostranstvu nacionalnog spomenika Vermilion Klifs (Vermillion Cliffs) u blizini granice ArizoneJute (Utaha - SAD). Do njega je jako teško doći, ali svi se posetioci koji su ovde bili slažu da ih podseća na nestvarni krajolik na nekoj stranoj planeti.

Ovaj psihodelični krajolik se sastoji od peščanika u kojem se mešaju razne boje: bela, žuta, crvena, narandžasta i ružičasta. Pored boja tu su i neobični oblici: uvale koje se ponekad napune vodom, izbočine u obliku gljiva i mnoštvo valovitih i uvijenih stena.



Neobične geološke karakteristike Vite Poketa (White Pocketa) nije lako objasniti. Postoji više teorija o tome kako je ovaj psihodelični krajolik mogao nastati, a jednu koja se izdvaja dao je geolog Mark Desovic, koji je proučavao  Vite Poket (White Pocket) možda i više nego iko drugi. On smatra da je krajolik rezultat ogromne peščane mase koja je, potaknuta potresom, brzo putovala sa vrha dine u dolinu. Kako je masa skliznula, ona je sa sobom pokupila komade laminiranog peska koji se pomešao sa izvornom masom. Pesak je na kraju pao u veliku oazu, gde je sa sobom ‘pokupio’ i beli pesak.

Vite Poket (White Pocket) je dugo vremena bio relativno nepoznat, sve dok National Geographic nije objavio priču u kojoj se našlo nekoliko izvrsnih fotografija krajolika. Od tada turizam cveta u ovom udaljenom, psihodeličnom i nepristupačnom kraju sveta.





Izvor: Pixelizam

Prekrasni krajolik doline Muong Hoa - Vijetnam


Muong Hoa je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Vijetnamu. Nalazi se u blizini grada SaPa, a karakterišu je uređene terase na kojima se stotinama godina uzgaja pirinač.

Dolinu okružuju planine koje pokrivaju beskrajne šume, a iz njih se u dolinu slivaju brojni manji potoci koji hrane istoimenu reku. Stanovnici i farmeri koji žive u dolini zadržali su tradicije svojih predaka koji su na istoj lokaciji i na isti način uzgajali pirinač još pre 3000 godina. Veličanstvena dolina Muong Hoa nudi posetiocima priliku da uživaju u prekrasnim krajolicima koje je stvorila priroda, ali i ljudi. Pored njih tu su i brojna mala sela koja izgledaju kao da su vekovima ostala zamrznuta u vremenu.


Izvor: Pixelizam

2. 10. 2015.

Nešto nije u redu: Otvara se “trezor sudnjeg dana”, a evo i zbog čega!


Kada čovečanstvo mora da počne da koristi postrojenje koje se popularno zove „Trezor sudnjeg dana“, može se pretpostaviti da nešto nije u redu. Naime, nakon četiri godine građanskog rata u Siriji, glavni bliskoistočni izvor važnih semena u Alepu je oštećen, a njegovo dopunjavanje iznudilo je otvaranje najvećeg trezora semena prvi put u istoriji.

Međunarodni centar za poljoprivredno istraživanje suvih oblasti koji se nalazio u Alepu, bio je primoran da se 2012. godine preseli u Bejrut. Međutim, uprkos tom potezu banka semena više ne može da ispuni svoju ulogu uzgajanja i distribuiranja semena širom Bliskog istoka.

Zbog toga je od Svalbard trezora za semena zatraženo povlačenje 130 od 325 kutija koje su im prošlih godina poslali na čuvanje. Okviran broj semena je 116.000.

„Zaštita svetsog biodiverziteta je razlog zbog kojeg trezor postoji“, rekao je Brajan Lajnof, portparol „Krop trasta“, koji rukovodi postrojenjem u Svalbardu.


„Trezor sudnjeg dana“, kako se popularno zove, otvoren je 2008. godine i čuva oko 860.000 uzoraka različitih vrsta semena iz skoro svake zemlje na svetu. Njegov cilj je da sačuva važne poljoprivredne useve, poput pasulja, pšenice i pirinča, kao i druge biljke u slučaju globalne katastrofe.

Zbog toga je sef napravljen u planini na zabačenom ostrvu u norveškom arhipelagu Svalbard, oko 1.300 kilometara od Severnog pola.                                                           

Izvor: RTS

Egipat čuva tajnu: Na pragu smo najvećeg arheološkog otkrića u istoriji civilizacije!


Tim stručnjaka, s britanskim arheologom Nikolasom Rivsom na čelu, ući će u Tutankamonovu grobnicu 28. septembra i ispitati da li se iza severnog zida nalaze tajna vrata.

Rivs je u avgustu objavio studiju u kojoj tvrdi da je pronašao dokaze o tome da je čuvena egipatska kraljica Nefertiti sahranjena u grobnici svog pastorka Tutankamona. Rezultati službenog ispitivanja biće objavljeni tek na konferenciji u Kairu, nakon dovršetka radova.

Ako je Rivsova teorija tačna, to će rešiti čitav niz nedoumica o Tutankamonovoj grobnici, koje su decenijama mučile stručnjake. Na primer, pronađeno blago izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi u njegovoj grobnici. Sama grobnica smeštena je desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi s te strane češće sahranjivane kraljice nego kraljevi.

Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od predvorja cele grobnice, što je isto tako bilo neuobičajeno za to vreme. U kombinaciji sa slikama, Rivs smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pregradi mesto za Tutankamona kao „grobnica unutar grobnice“.

Zid iza kog je, prema njegovom mišljenju, grobnica čuvene lepe kraljice Nefertiti, ukrašen je religijskim motivima, možda u obredu koji je Nefertiti trebao poslužiti kao „onostrana“ zaštita.

„Samo jedna kraljica kasne 18. dinastije dobila je takve počasti, a to je Nefertiti“, piše Rivs, a prenosi Jahu njuz.

Nefertiti, čije ime znači „lepotica je stigla“, bila je kraljica Egipta i supruga faraona Amenhotepa III u 14. veku pre nove ere. Ona je sa suprugom ustanovila kult Atona, boga sunca, i promovisala umetnost koja je bila potpuno drugačija od one po dotadašnjim standardima.



Njena titula znači da je verovatno imala i vladarsku funkciju te da je posle Ehnatonove smrti bona bila faraon. Ipak, uprkos njenom izuzetnom statusu, smrt i mesto gde je sahranjena ostali su misterija do danas.

Ako je Rivs u pravu, skrivena grobnica verovatno krije mnogo veće bogatstvo od Tutankamonove.

„Ako nisam u pravu, nikom ništa, ali ako jesam, ovo je možda najveće arheološko otkriće u istoriji“, rekao je Rivs za magazin „Ekonomist“.                                                      

Izvor: Dnevnik

Ogroman sibirski krater zabrinjava naučnike


Naučnici koji posmatraju formiranje novog masivnog kratera u Sibiru upozoravaju da bi on mogao da postane znatno veći od postojećeg.

Istraživači veruju da je ponor izazvan eksplozijom u permafrostu. Tačna lokacija kratera drži se u tajnosti.

Tokom proučavanja, naučnici su zaključili kako je reč o abnormalnoj veličini i oblikovanju kratera. Viši istraživač s Instituta za geologiju i geofiziku u Novosibirsku, Vladimir Olenčenko, tvrdi kako je moguće da će novi ponor imati masivniji krater od prošlogodišnjeg, nastalog u Solikamsku.

„Držimo koordinate lokacije u tajnosti kako objavom ne bi doveli do hodočašća naučnika i kvazi-naučnika.“

Krater može da eksplodira svakog trenutka – ističe Olenčenko.

Dodaje kako posmatranja sprovode koristeći vazdušne snimke i snimke iz svemira. Ogroman sibirski ponor, otkriven 2014. godine, smešten je nedaleko od Gaspromovog plinskog polja Bovanenkovo na severnom ruskom poluostrvu Jamal. Rupa prečnika 80 metara postupno se puni vodom i pretvara u jezero. Trenutno je duboko deset metara, ali nastaviće da raste.

„Krater se postupno pretvara u jezero. Dokazali smo da je reč o prirodnom fenomenu, ne postoje tehnološki razlozi za tu formaciju. Ponor sigurno nije uzrokovala eksplozija rakete ili plinovoda“ , objašnjava Olenčenko.

Potvrđeno je i postojanje dvadesetak mini kratera koji su se formirali oko ponora u Solikamsku tokom poslednje godine, a i lokalno stanovništvo neprestano dojavljuje lokacije novih depresija.

Spomenuta otkrića dovela su do brojnih teorija kako su ponori nastali. Od invazije vanzemaljaca do posledica globalnog zagrevanja.

Stručnjaci veruju da su podzemne eksplozije nastale kao posledica ispuštanja ugljen-dioksida uzrok stvaranja kratera.

I ranije su upozoravali kako će zbog povećanja temperature početi da se otapa permafrost i da ispušta velike količine ugljen-dioksida, što će sigurno dodatno negativno uticati na okolinu.                                        


Izvor: Fokus

Upoznajte ostrvo nasred okeana na kom su svi stanovnici potomci jednog čoveka!


Izolovanu zajednicu čine 62 stanovnika. Ovde nema kriminala ni stresa, a najbliže naseljeno kopno je udaljeno 4.800 kilometara.

Na jednom od Kukovih ostrva koralnog porekla nema ubistava niti krađa. Meštani, koji su skoro svi potomci Engleza Vilijama Marstersa, ne koriste novac, već praktikuju robnu razmenu.

Gorivo i namirnice koje se ne mogu naći na ostrvu dopremaju se brodovima dvaput godišnje. Putovanje „na kraj sveta“ nije moguće avionom niti helikopterom, već samo brodom s Tahitija, i traje devet dana.

Život na Palmerstonu prilično je jednostavan. Ostrvljani preko nedelje pecaju ribu, jedinu sirovinu koja se izvozi, a vikendom se okupljaju u crkvi i kupaju. Struju i internet imaju samo po nekoliko sati dnevno, a ostrvo raspolaže sa dva zajednička toaleta. Umesto tekuće vode, koristi se kišnica.

Incest – zbog malog broja stanovnika, meštani Palmerstona sklapaju brakove sa svojim rođacima.- Sestra i ja imamo šestoro dece, a jedno je zaostalo u razvoju – kaže Bil Marsters.

300 ljudi živelo je na ostrvu između 1950. i 1970., ali su mnogi otišli u potragu za partnerom ili obrazovanjem.

– Na Palmerstonu se niko ne bije i ništa ne može da pođe po zlu. Naučili smo da delimo sve što imamo. Recimo, ako mi ponestane pirinča, zamoliću komšiju da mi pozajmi malo i on će to rado učiniti – kaže gradonačelnik Bob Marsters.


Međutim, veliki izazov predstavljaju oluje, kao i činjenica da brodovi sa zalihama mogu da zakasne. Jednom su brod čekali 18 meseci.

Kako na ostrvu nema zubara, najstarija meštanka Mama Aka (92) morala je da otputuje u Rarotongu, prestonicu Kukovih ostrva, odakle je uspela da se vrati tek kroz šest meseci.

Novinar Bi-Bi-Sija Tomas Martinsen jedan je od retkih koji su posetili Palmerston.

Upitavši meštanina šta bi se dogodilo kada bi neko ukrao kokosov orah, dobio je odgovor:

– Napunio bih kolica kokosovim orasima i odneo ih kod njega. Krađa bi značila da mu je hrana potrebna, ali je previše ponosan da bi je tražio.


Parčence kopna u nepreglednom okeanu prvi je naselio Englez Vilijam Marsters sa ženom i njenim dvema rođakama pre 150 godina. Tamo ga je kao čuvara poslao tadašnji vlasnik ostrva, britanski trgovac Džon Brender.

Nakon Brenderove smrti, kraljica Viktorija je dodelila Palmerston Vilijamu Marstersu, koji je kasnije dobio 23 dece sa svojom suprugom, ali i njenim rođakama.

Od 62 trenutna stanovnika ostrva, samo dve učiteljice i jedna medicinska sestra nisu njegovi direktni potomci.


Izvor: Blic