29. 5. 2014.

Kad morski divovi ogladne

 Kit.jpg

Kit-ajkule koje su inače poznate po umiljatoj prirodi, kada ogladne potpuno menjaju narav i u prvi plan ističu tamniju stranu svog karaktera – alavost. Tako je jedan primerak naočigled zapanjenih indonežanskih ribara opustošio mrežu.

Ribari u Nacionalnom parku Karimundžava lovili su ringlice i male ribe za mamac, kada je odjednom mreža sa bogatim ulovom počela da nestaje u dubini mora i njima se učinilo da su u mrežu uhvatili mnogo veći ulov od onog kojem su se nadali, piše Dejli mejl.

Naime, kita ajkula, poznata i kao „nežni džin“, snažnim čeljustima, zgrabila je i probušila mrežu sa ulovom i opustošila je, što su ribari posmatrali sa velikim čuđenjem.

Ova vrsta ribe nije bila uobičajena za ovaj region u poslednjih desetak godina, ali njeno prisustvo može biti znak ekološkog oporavka Karimundžave, navode stručnjaci.

Kit-2.jpg 

Kit-ajkule su najveće ribe na svetu, dostižući i više od 12 metara, ali se hrane samo najmanjim životinjama u moru. Ovi divovi su „filter hranilice“, pošto svoja ogromna usta koriste da pokupe planktone i manje ribe.

Poznati su po svojoj umiljatoj prirodi, koja ih stavlja u rizik od eksploatacije od strane ljudi. Nalaze se na spisku ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode (International Union for Conservation of Nature).

 Izvor: RTS

27. 5. 2014.

Uhapšen jer je krio ptičija jaja u... gaćama


Carinici na aerodromima svakodnevno se suočavaju sa veoma interesantnim pokušajima švercovanja. A jedan pokušaj u Australiji posebno je interesantan...

Nije čudno kada carinici na aerodromu uhapse one koji pokušavaju da prokriumčare narkotike čija je cena veoma visoka i koji su štetni po zdravlje. Ali, jedan čovek pokušao je da prošvercuje ptičija jaja. I to u svojim gaćama.

Naime, jedan Čeh uhvaćen je dok je pokušavao da prokriumčari 16 ptičijih jaja u svom donjem vešu na aerodromu u Sidneju.


Tridesetdevetogodišnji putnik koji je u Sidnej došao iz Dubaija prolazio je rutinsku carinsku kontrolu kada su ga carinici sklonili sa strane. Oni su na skeneru primetili, a potom i oduzeli ptičija jaja koja je ovaj Čeh krio u svojim gaćama.

"Carinici su pronašli su 16 jaja u predelu prepona jedne osobe", kaže Tim Ficdžerald portparol australijske carine i dodao da veterinarski timovi trenutno rade na otkrivanju kojoj ptičijoj vrsti pripadaju pronađena jaja.

Australijska carina se često suočava sa pokušajem kriumčarenja divljih životinja.

"Pokušaji ilegalnog unošenja divljih životinja može da bude veoma okrutno po samu životinju i neretko se završava njihovim uginućem. Zbog toga je uvoz životinja strogo kontrolisan, a svaki pokušaji ilegalnog unošenja se strogo sankcionišu", kaže Ficdžerald.



Izvor: Prva





Pronađite životinju: Ako je nađete za 2 sekunde, genije ste!


 Pokušajte da otkrijete koja životinja se nalazi na fotografiji šume

Životinje su poznate po svojoj sposobnosti da se savršeno stope s prirodom. Upravo iz tog razloga ponekad ih je stvarno teško pronaći.

Na ovoj slici skrila se isto jedna životinja. Vidite li je? Koliko vam je trebalo da je pronađete?

Ako vam je bilo potrebno oko 2 sekunde, jedni ste od retkih osoba koje to mogu.

Pogledajte dobro fotografiju.


Izvor: Kurir


Bez škrga caruju okeanom


Veliki je čovek. Može i ono u šta ni sam ne veruje. Ispunjava nemoguće. Otrgao se od Zemljine teže, odleteo i hodao Mesecom, ali vodene kapi često su jače i sudbinom presuđuju po sopstvenoj volji. U to su se uverili nomadi iz jugoistočne Azije, koji su se stopili sa prirodom i uspešno odolevaju prirodnim katastrofama, posebno cunamiju.

Čuveni fotograf i istraživač Džejms Morgan čuo je neverovatne priče o nomadima, koji su preživeli cunami 2004. godine, piše Bi-Bi-Si.


Nomadi iz jugoistočne Azije su se toliko stopili i upoznali sa Indijskim okeanom, da su prirodnu katastrofu cunami preživeli skoro bez žrtava. Oni su toliko dobro upoznati sa životom u okeanu, da su počeli da se spasavaju i pre nego što je došao cunami budući da su mogli da ga predosete.


Morgana je ovo pleme toliko oduševilo, da je odlučio da dokumentuje život njegovih članova.
Nomadi su naselili ostrvo Bahau Lau i zbog vladinih programa primorani su da se bave ribolovom, kako bi imali šta da jedu.


Ribolov u okeanu nije nimalo lak, ali im nije preteško od kada su se navikli. Veći deo života provode pod vodom, kako bi nešto ulovili.

Lepa-lepa“ čamci su njihovi domovi, na koje donose sve što im je potrebno - posuđe, hranu, vodu, čak i biljke.


Na obalu dolaze samo zbog trgovine i da bi popravili svoje čamce, pa se slobodno može reći da je njihovo stanište i pod vodom.



Izvor: RTS




25. 5. 2014.

Četiri godine putovao svetom i prosio devojku

 prosidba

Džek Hajer iz Montane je na prvi sastanak sa budućom ženom Rebekom izašao u septembru 2010. godine.

Istog trenutka mu je na pamet pala jedna ideja i neverovatan način da je ostvari.

"Znao sam da ću u narednom periodu puno putovati, a želeo sam da je zaprosim. Palo mi je na pamet da u svakoj od zemalja koju budem posetio otpevam deo pesme "I'm Gonna Be (500 Miles)" benda The
Proclaimers, a onda postavim pitanje", rekao je Džek.
26 zemalja za četiri godine uz jednu pesmu i ideju - da bude njegova.

"Zaprosio sam je u noći kada smo diplomirali. Mislila je da će gledati ceremoniju dodele diploma, a onda je videla ovo".

Pogledajte i vi i znajte da je rekla "da".



Izvor: Mondo

Sajt gde spaljuju zastavu države koju ne vole

 

Zastave kojih svetskih država bi ljudi najradije zapalili? Kada biste to uradili u stvarnosti, išli biste u zatvor. Zato je tu sajt "Flagburningworld" (u prevodu - "svet spaljivanja zastava") gde to možete da uradite virtuelno. Šta mislite, koja je država najomraženija?

Na sajtu "Flagburningworld" je dovoljno privući miša i kliknuti na zastavu bilo koje zemlje i ona će nestati u vatrenom plamenu.
 
Do sada je "spaljeno" oko 50 miliona zastava. Trenutno su u vođstvu Sjedinjene Američke Države, čiju su zastavu internet korisnici spalili oko 213.000 puta, ruska trobojka je spaljena oko 202.000 puta, a zastava Srbije oko 80.000 puta.

Idite na sajt "Flagburningworld" i uverite se i sami kako to funkcioniše.


Izvor: Vesti online

Ko od vas sme da proba ovo? Masaža pitonom od koje ćete se naježiti!


Zoološki vrt na Filipinima u svoju ponudu uključio je i neobičnu vrstu masaže koju odrađuje burmanski piton.

Naime, sve funkcioniše tako što zaposleni prislone na mušterije jednog ili više pitona, koji su dugi pet metara, na 15 minuta. Sve se odvija pod budnim okom stručnjaka.

- Nisam znao šta će učiniti. Upozorili su nas da ne smemo da dišemo u zmije jer im to smeta. Ne smete ni da vičete jer bi pomislile da ste plen ili drugi grabljivac. Međutim, nije neprijatno, iskustvo je smirujuće – govore oni koji su imali prilike da iskuse ovu masažu.

Zmije se pre svakog tretmana moraju nahraniti kako bi bile site, a Đovana Romarate iz ovog zoo-vrta kaže kako se mnogi u početku uplaše, ali i da se nakon nekog vremena opuste.



Izvor: Telegraf

24. 5. 2014.

Mislila je da žvaće lignju, a u stvari je jela korišćeni kondom


Bljak! Bizarna scena dogodila se Kineskinji Mai Lijang u jednom restoranu u toj zemlji. Ona je naručila lignje, a u porciji joj je bio serviran i kondom.

Lijang je ostala šokirana kada je shvatila o čemu se radi.

- Bilo je odvratno. Moja prva pomisao bila je: Da li je kondom korišćen? – rekla je ona.

S druge strane, vlasnica restorana Ji Že Teng uradila je možda još odvratniju stvar. Naime, ona je pojela prezervativ kako bi prekinula svađu sa nezadovoljnom mušterijom.

Ona je dodala da je Lijang zapravo želela da dobije besplatan obrok.


Izvor: Telegraf

Ne verujete u predhodni život? Ova priča će vam promeniti mišljenje!


Mnogi se pitaju da li je prošli život samo mit ili realnost. Ukoliko ste skeptični po ovom pitanju, trogodišnji dečak iz Golanske visoravni blizu granice Sirije i Izraela možda će vam promeniti mišljenje. Ovaj dečak je tvrdio da je u prošlom životu ubijen sekirom. Ono što je fascinantno jeste to što su nakon dečakove posete selu, u kom je živeo u prošlom životu, pronađeni skelet, oružje i ubicu.

U svojoj knjizi “Deca koja su živela ranije: Reinkarnacija danas”, nemački terapeut Truc Hardo objašnjava priču ovog dečaka, kao i priču druge dece koja se sećaju svojih prošlih života sa neverovatnom preciznošću. Priču dečaka iz Golanske visoravni zabeležila je doktorka Eli Laš koja je pružala neophondnu medicinsku pomoć u polju Gaze, kao deo misije izraelske vlade tokom 60-ih godina. Pre nego što je umrla ovaj neverovatan fenomen ispričala je Hardu.


Dečak je deo verske zajednice Druzi koja pripada jednom obliku islama, i koja živi na prostorima Sirije, Libana, Izraela i Jordana. Reinkarnacija je u njihovoj kulturi prihvaćena kao činjenica, ali je njegova priča itekako iznenadila pripadnike ove zajednice.

On je rođen sa dugačkim belegom na glavi. Druzi veruju, kao i neke druge kulture, da je beleg povezan sa smrću u prethodnom životu. Kada je dečak dovoljno porastao i progovorio, svojoj porodici je rekao da je bio ubijen udarcem sekire u glavu.

Uobičajeno je da starešine dete, kad napuni tri godine, odvedu na mesto u kojem je ono živelo u prethodnom životu, ukoliko ga se dete seća. Dečak je znao u kom selu je živeo nekada. Kada su otišli tamo, on se setio i imena koje je imao u prethodnom životu.


Stanovnik sela rekao je da je čovek, za kojeg dečak kaže da je njegova reinkarnacija, nestao četiri godine ranije. Porodica i prijatelji nestalog čoveka pomislili su da je zalutao na neprijateljsku teritoriju, s obzirom da se to već dešavalo ranije.

Dečak je takođe znao ko ga je ubio u prethodnom životu. Kada je suočio ubicu, njegovo lice je prebledelo, ali ipak nije priznao ubistvo. Trogodišnji dečak je zatim rekao starešinama da može da ih odvede na tačno mesto na kom je sahranjeno telo. Na tačno tom mestu pronađen je skelet čoveka sa ranom na glavi koja se podudara sa belegom koji dete ima od rođenja. Takođe je pronađena i sekira.

Kada je suočen sa dokazima, ubica je ipak priznao zločin.

Ovo je samo jedna od priča u nizu o ovom fenomenu. Nauka nažalost možda nikada neće potvrditi ove priče niti dati precizane odgovore o ovom fenomenu.


Izvor: Telegraf

Da li je moguće putovati kroz vreme?


Fizičar sa Kembridž univerziteta tvrdi da je putovanje kroz vreme moguće i to zahvaljujući uskim "crvotočinama" u svemiru.

On smatra da ako crvotočina ostane dovoljno dugo otvorena, ljudi mogu slati poruke kroz vreme, koristeći svetlost.

Zvuči kao teza iz nekog naučno fantastičnog filma, ali u teoriji, crvotočine su predviđene još Ajnštajnovim proračunima.

One su teorijski tuneli kroz tkanje prostor-vremena koje mogu predstavljati prečice za duga putovanja kroz svemir.

Problem je taj što, ako postoje, ne mogu ostati dovoljno dugo otvorene, da bi čovek ili čak čestica mogla da prođe kroz njih.

Međutim, nova studija na Kembridžu ukazuje da su neke od njh sposobne da ostanu otvorene dovoljno dugo, da bi se slale poruke kroz vreme.

Fizičar Kip Torn je 1988. na Tehnološkom institutu u Kaliforniji ukazao da bi crvotočine mogle ostati otvorene zahvaljujući upotrebi negativne energije, poznate kao Kazimirova energija.

Prema modernim fizičarima, vakuum je prepun fluktuirajućih elektromagnetnih talasa različitih talasnih dužina koji stvaraju neverovatne količine energije nevidljive ljudskom oku.

Između dve paralelne površine u vakuumu, neki energetski talasi mogli bi biti dovoljno veliki da "prođu", stvarajući pritom negativnu Kazimirovu energiju.

Profesor Luk Bučer je u nedavno objavljenom radu ukazao da ako crvotočina nije mnogo duža, nego što je šira, količina Kazimirove energije prirodno prisutne unutar nje, bila bi dovoljna da dozvoli zadržavanje otvora duže nego što je to uobičajeno.

"Želim da proverim da li sama crvotočina zbog svoje tubaste strukture može stvoriti isti efekat kao površine", kaže dr Bučer.

"Moji proračuni su pokazali da ako je crvotočina veoma dugačka, možete dobiti negativnu energiju stvorenu u centru crvotočine. To ne znači da može ostati stabilna, ali bi svakako usporilo njeno zatvaranje".

Crvotočina bi trebalo da bude otvorena samo dovoljno dugo, kaže dr Bučer, da pošalje foton kroz njen centar.

Pošto krajevi crvotočine mogu postojati u različitim tačkama vremena, ako se teorija profesora Bučera pokaže tačnom, poruka bi mogla biti poslata kroz vreme.

Ipak, potrebno je još mnogo istraživanja da bi se to potvrdilo.

Na primer, naučnicima je i dalje potrebno da otkriju da li pulsiranje svetlosti dovoljno intenzivno za prenošenje smislene poruke, može proći kroz crvotočinu koja se polako zatvara i da li pulsiranje može u potpunosti proći kroz nju.

"Pitanje je takođe da li kratka i šira crvotočina može da prenosi poruke kroz vreme. Sve je to na nivou teorije, ali mogućnosti su više nego zanimljive", kaže dr Bučer.


Izvor: B92

21. 5. 2014.

Najzanimljiviji automobil na svetu!

  Momir Bojić sa suprugom Nadom ispred drvene „bube“
 Momir Bojić sa suprugom Nadom ispred drvene „bube“

Ljudska mašta nema granica, a kada se udruži sa ljubavi prema automobilima onda može da nastane istinsko remek-delo - drvena „buba“, preslikani „folksvagen“!

Ovo čudo na četiri točka za svoju dušu, ali i kao poklon supruzi Nadi, napravio je penzionisani čelinački stolar Momir Bojić.

„Buba“ je i danas u voznom stanju i prava je atrakcija za meštane, ali i sve ljubitelje neobičnih četvorotočkaša. Posebno joj se na ulici raduju deca.

- Prvo što me ljudi pitaju kada vide ovaj automobil jeste kako sam uopšte došao na ovakvu ideju.

Jednostavno, hteo sam da napravim nešto lepo. I zaista mnogi domaći, ali i strani kolekcionari dive se mom unikatu nastalom od stare „bube“ - kaže Momir.

Svaki delić automobila Momir i njegova supruga Nada su pažljivo oblagali drvenim, hrastovim pločicama. Sve su precizno složene. Deo po deo supružnici su sastavljali svaki dan u dve smene, godinu i po dana. Vrata njihove radionice bila su otvorena za radoznale poglede komšija i poznanika.

Mnogi od njih su, kaže Momir, sa nevericom posmatrali njegovu ideju i rad. Sumnjali su da će on uspeti da ostvari svoju ideju, a neki su ga gledali i sa podsmehom komentarisali da je posao besmislen. To ga nije obeshrabrilo. Važno mu je bilo da je pored njega njegova žena Nada, njegova desna ruka, kako u šali voli da kaže:

- Bez njene pomoći teško bi uspeo, jer Nada mi je sve to vreme, kao i inače u našem zajedničkom životu, pomagala i pružala podršku - kaže Bojić. - Mada nikada nisam izveo preciznu računicu, pretpostavljam da je u ovaj rad utrošeno oko 20.000 maraka. Tu je ugrađeno i nemerljivo puno mog i ženinog rada i znoja. Međutim, više od novca i vremena, koje smo proveli praveći je, vredna je činjenica da smo nas dvoje u tome uspeli. Taj deo nema cenu.

Mada su mnogi pokušali da je kupe, Momir do sada nije želeo ni mogao da se rastane od svoje „bube“. Imali su, kažu Bojići, mnogo ponuda za prodaju automobila, nuđeno je čak 70.000 maraka, pa i novi „mercedes“, ali su hteli još malo da uživaju u delu svojih ruku.

Neće im smetati ni ako malo pokisnu, jer „buba“ nema krov. Auto je registrovan kao i bilo koje drugo vozilo. 


Foto: Twitter, @curioso_global
Foto: Twitter, @giuluminoso 
Foto: Twitter, @lavozdegalicia 
Foto: Twitter, @furiousnurse 
 

Muzej drvenarije

Želja Momira Bojića je da od svoje kuće i okućnice napravi mali muzej u kojem bi smestio mnoge zanimljive predmete od drveta i starine. Zasada je napravio maketu muzeja, koja je napravljena sa velikom preciznošću, kao i sve ostalo što je u svom životu napravio.


Izvor: Večernje novosti

Pogledajte: Ovo čudovište je nađeno u Savi dok se voda povlačila!


Svi ste verovatno čuli priče legende o vodenim zverima koje žive u našim velikim rekama, a evo napokon i jednog dokaza, ali, samo ako se dokaže da je fotografija autentična.

Ako je tako, Sava ima zlatne ribice. Zapravo, zlatne ribetine.


Izvor: Alo

Ovu tužbu Njujork ne može da plati

Dolari.jpg 

Njujork je ovih dana suočen sa najskupljom tužbom koju je neko podneo u istoriji pravosuđa: 62-godišnji Aton Purisima tuži Veliku jabuku za dva sekstiliona dolara, iznos koji sadrži 36 nula!

Sve je počelo tako što je Atona Purisimu u njujorškom autobusu ujeo bolestan pas za prst. Kada je otišao u bolnicu jedan kineski par ga je bez odobrenja fotografisao, a osim toga, naveo je i da je kafa na njujorškom aerodromu „La Gvardija“ preskupa.

Njujork.jpg 

Zbog svih tih stvari, kako prenosi britanski Gardijan, Purisima je podneo tužbu protiv gradskog prevoza u Njujorku, aerodroma, dve klinike, jednog supermarketa i jednog pekara.

Pošto sve to što je „pretrpeo“ ne može da bude kompenzovano novcem, zatražio je nadoknadu u rekordnoj svoti, samo što toliko novca koliko traži ne postoji u celom svetu.

Inače, Purisima nije nepoznat sudovima, jer je, pored svih ostalih, do sada podneo, bez uspeha, tužbu protiv Kine, ali i više američkih banaka.


Izvor: RTS

Rudolf van Vin: Preživećete ovu katastrofu

Рудолф ван Вин: Преживећете ову катастрофу 

Rudolf van Vin, najpoznatiji kuvar iz Holandije i zvezda kanala "24Kitchen", pripremao je večeru za evakuisane majke sa decom i strane spasioce koji su smešteni u hotelu „Slavija“.

Humanitarnu akciju su organizovali kanal 24Kitchen, ambasada Kraljevine Holandije i kompanija „Imlek“, dok je namirnice za pripremu obroka donirao "Metro Cash&Carry". Rudolf je sa kuvarima hotela „Slavija“ pripremio 400 porcija sotea sa povrćem i pilećim mesom, a potom je sa dečicom pravio lake dezerte u želji da ih zabavi i da im barem tokom ove večeri skrene misli sa nesreće koja ih je zadesila.

Rudolf, foto 1.jpg 

„Žao mi je što nisam lekar ili vojnik koji može da pomogne na taj način, ja mogu da pripremim hranu i tako šaljem svoju ljubav i podršku“, rekao je simpatični kuvar, napomenuvši da je u očima ljudi koji su ostali bez svojih domova sve razumeo i da je ponekad dovoljno da u toj situaciji samo potapšete nekog po ramenu kako biste komunicirali.

„Svaka zemlja se suočava sa nekom katastrofom, užasno je sve to, ali preživećete. Slična katastrofa zadesila je i Holandiju 1952. godine, ali posle toga nastavio se jedan normalan život“, rekao je Rudolf i dodao da je ideja da dođe ovde i pomogne na neki način bila potpuno logična.

Zvezda kanala 24Kitchen je izrazio nadu da će motivisati druge da pomognu na način na koji to mogu, ali je ubeđen da uopšte nije potreban dodatan podstrek.

„Video sam da su se Srbi ujedinili, i da svako radi ono što može. Video sam decu kako prave kolače, samo da sakupe novac i predaju ga Crvenom krstu. Dovoljno je da svako uradi ono što može, i to ne mora biti nešto veliko“, istakao je Rudolf.

Rudolf, foto 2.jpg 

Izvor: RTS

Kinez preživeo 17 godina živ zakopan u rudniku!


Grupa rudara iz zapadne kineske provincije Ksinđang bila je izuzetno iznenađena kada su prilikom iskopavanja jedne rudarske galerije naleteli na Čeung Vaija, koji se tu nalazio još od nesreće 1997. godine!

Zemljotres koji je pogodio Kinu pre 17 godina zatrpao je Čeunga i još 78 njegovih kolega, od kojih ni jedan nije preživeo. Zemljotres jačine 7,8 stepeni pogodio je ovaj region, a sreća u nesreći za Kineza bila je u tome da je jedan ventilacioni otvor ostao čitav, omogućavajući mu da diše.

Čeung je odmah poslat u bolnicu radi fizičke i mentalne procene, a tamo je ispričao da je preživeo jedući zalihe pirinča i vode koje su bile namenjene baš za ovakav slučaj. Takođe, lovio je pacove, a jedini izvor vitamina bila mu je jedna vrsta fluorescentne mahovine.

Čeung je sahranio ispod zemlje svih 78 poginulih rudara, za šta mu je bilo potrebno godinu dana.

Ovaj slučaj predstavlja Ginisov rekord za ovakav „poduhvat“. Prethodni rekorder bio je Džeof Smit, koji je proveo 142 dana dobrovoljno zakopan baš u svrhu obaranja rekorda.


Izvor: Srbi na okup

17. 5. 2014.

Ovo će vas oduševiti: Ima dve godine, ne zna da priča, ali zato peva bluz kao mator!


Upoiznajte klinca koji ima samo dve godine i rođen je za zvezdu.

Naime, ovaj klinac peva bluz, ukoliko niste prepoznali, a prati ga njegov tata. Mališan ne zna da priča, ali zato na svom jeziku odlično peva i pomalo svira usnu harmoniku, i definitivno ima ritma.

Uživajte u nastupu ove male zvezde.



Izvor: Kurir

Apokaliptična prognoza jednog vizionara

 Boston.jpg
 Boston

Svetski naučnici upozoravaju da Zemlji predstoji apokaliptična budućnost zbog nepovratnih klimatskih promena koje je izazvao čovek, a istraživač i umetnik Nikolaj Lam pokušao je da osvesti ljude i da svoj mali doprinos rešavanju ovog globalnog problema, napravivši fotomontaže potopljenih gradova.

Istraživač i umetnik iz Pitsburga Nikolaj Lam, napravio je fotomontaže koje pokazuju kako će izgledati američki gradovi za nekoliko vekova ako se obistine strahovanja naučnika i nivo mora, zbog globalnog otopljavanja, nastavi da raste ovim tempom, piše Dejli mejl.

Cilj mu je bio, kako kaže da skrene pažnju javnosti na ovaj alarmantan problem.

San-Francisko.jpg 
San Francisko

Na fotografijama su prikazani gradovi širom SAD-a i kako bi izgledali ako se obistine predviđanja naučnika.

San-Dijego.jpg 
San Dijego

Procenjuje se da će nivo mora u toku narednih 100 godina porasti više od jednog metra, a možda čak i do pet metara do 2300. godine, ukoliko se u atmosferu i dalje bude ispuštala količina gasova staklene bašte koja se ispušta sada.

Los-Andjeles-2.jpg 
Los Anđeles

Određeni scenariji, kao što je onaj da će nivo mora porasti i do 10 metara nisu nemogući, ukoliko ledeni pokrivač na zapadu Antarktika bude nestajao brže nego što je to predviđeno sadašnjim procenama.

Majami-2.jpg 
 Majami

Čak i umereni rast nivoa mora (mnogo manje od metra) može dovesti do značajnog povećanja erozije obala i drugih problema, kao što su prodiranje slane vode u unutrašnjost kontinenata i uništavanje vodenih resursa slatke vode.





Izvor: 24 sata

Najsrećniji baksuz na planeti!

 Franjo-Selak,-foto-2.jpg

Životna priča Franje Selaka iz Hrvatske prepričava se širom Evrope. Reč je o najvećem baksuzu ili najvećem srećniku na svetu. Kako se uzme...

Franjo Selak je 85-godišnji nastavnik muzike u penziji. Živi u komšiluku, u hrvatskom gradu Petrinji. Priču o njegovom čudesnom životu snimili su Diskaveri, Bi-Bi-Si, ali sudeći po izveštajima iz Hrvatske, uopšte nije impresioniran pisanjem medija o njemu.

Selakova neverovatna priča počinje u zimu 1962. godine, kada je voz iz Dubrovnika prema Sarajevu u kojem je bio, iskliznuo iz šina i završio u ledenoj reci.

Dok su se mnogi putnici udavili ili izgubili život zbog povreda od pada voza, Franjo je sa slomljenim ramenom doplivao do obale i spasao se. Ovo je samo početak svega onoga što će se desiti u sledećih 40 godina života Franje Selaka.

Sledeće poglavlje počinje godinu kasnije, kada je avion za Rijeku kojim je Franjo Selak leteo ostao bez pogona na oba motora. Pritisak u kabini je pao, a kao da to nije dovoljno, vrata na avionu su se odvalila i otpala. Kroz njih je izleteo Franjo. I to bez padobrana.

Franjo-Selak,-foto-1.jpg 
  Na lutriji osvojio milion evra!

I dok se avion sa 19 putnika, koji su ostali u njemu, zakucao u brdo i izgoreo, Franjo je bezbedno sleteo pavši na plast sena. Prošao je samo sa manjim povredama!

Samo dve godine kasnije, Franjo je putovao autobusom. Led na putu je učinio da vozač izgubi kontrolu nad vozilom koje je probilo zaštitnu ogradu i završilo u dolini ispod. Četvoro putnika je poginulo. Franjo je, naravno, preživeo.

Posle takvih iskustava sa javnim prevozom, Franjo je počeo da putuje svojim autom. Međutim, to nije umanjilo baksuzluk koji ga prati.

Godine 1970. automobil mu se zapalio. Franjo je iskočio dok je vozilo bilo u pokretu i spasao se.

Tri godine kasnije, nov auto - stari maler. Ovog puta, požar je nastao na komandnoj tabli automobila.

Pogađate, Franjo se izvukao, mada sa manjim opekotinama i manje kose koju je vatra oprljila.

Autobus ga je udario 1995, a godinu dana kasnije kamion ga je izgurao sa planinskog puta. Franjo nije imao kud i automobil je završio u kanjonu dubokom 300 metara. Ali, Franjo nije bio u njemu. Nekako je iskočio kroz prozor i završio na litici zakačen za drvo.

Ovo je bio poslednji Franjin susret sa smrću. Ali, poput retkosti koje su ga pratile celog života desilo mu se nešto što se takođe ne događa svaki dan.

U 72. godini je prvi put kupio tiket za loto. Možete li da pretpostavite šta se desilo?

Dobio je, naravno. I to milion evra!


Izvor: RTS


15. 5. 2014.

Novo ekološko oružje sa Filipina


Biljna vrsta "Rinorea niccolifera" sa Filipina, uskoro bi mogla da postane novo ekološko oružje zbog sposobnosti da upije veliku količinu metala. Može da nagomila i do 18.000 ppm metala, a da se ne otruje, za šta naučnici i dalje nemaju tačno objašnjenje.

Nova biljna vrsta, Rinorea niccolifera, može da nagomila i do 18.000 ppm metala u svom lišću, a da se ne otruje, piše Nacionalna geografija.

Biljka.jpg 

Veličina ppm upotrebljava se za izražavanje koncentracije u relativnim proporcijama i bezdimenzionalna je veličina.

Jedan ppm predstavlja jedan deo na 1.000.000 delova, ili jedan deo na 106 delova, ili vrednost 10-6. To je 100 do 1000 puta više od nivoa nikla u većini ostalih biljaka.

Biljka 2.jpg 

Sposobnost gomilanja tako velike količine nikla veoma je retka u biljnom svetu - zasad je poznato samo 450 biljaka koje imaju tu moć hipergomilanja. Čak i u područjima koja su bogata niklom, manje od jedan posto biljaka ima sposobnost hipergomilanja.

Ova biljka zanimljiva je ne samo u naučnom smislu, već ima i praktičnu upotrebu.

Mogla bi da se koristi u ekološku svrhu, kako bi se pročistilo tlo zagađeno metalom. Takođe, ova biljka bi našla svoju upotrebu i u komercijalne svrhe kada bi zaživelo tzv. „zeleno rudarstvo“, gde bi se uz pomoć biljaka iz tla izvlačili željeni metali.

Ova nova vrsta pronađena je na ostrvu Luzan na Filipinima, na području poznatom po tlu bogatom metalima.


Izvor: RTS